free web stats

Vođenje poslovnih knjiga putem računovodstvenog softvera instaliranog na serveru koji se nalazi u inostranstvu

VOĐENJE POSLOVNIH KNJIGA PUTEM RAČUNOVODSTVENOG SOFTVERA INSTALIRANOG NA SERVERU KOJI SE NALAZI U INOSTRANSTVU.
 
Pravno lice je dužno da uredno čuva računovodstvene isprave, poslovne knjige i finansijske izveštaje u poslovnim prostorijama pravnog lica, odnosno kod pravnih lica ili preduzetnika kojima je povereno vođenje poslovnih knjiga, kao i da opštim aktom odredi odgovorna lica i poslovne prostorije za njihovo čuvanje i način čuvanja, u skladu sa članom 23. st. 1. i 12. Zakona o računovodstvu i reviziji.
Prema članu 23. stav 13. Zakona, ako se poslovne knjige vode na računaru, uporedo sa memorisanim podacima, pravno lice mora da obezbedi i memorisanje aplikativnog softvera, kako bi podaci bili dostupni kontroli.
Ukoliko domaće pravno lice namerava da organizuje svoje računovodstvo na način, da svoje poslovne knjige vodi tako što će računovodstveni softver biti instaliran na serveru koji se nalazi u inostranstvu, dužno je da i u poslovnim prostorijama pravnog lica u zemlji instalira i čuva standardni računovodstveni softver koji omogućava funkcionisanje sistema internih računovodstvenih kontrola i kojim se onemogućava brisanje proknjiženih poslovnih promena, saglasno članu 8. stav 2. Zakona.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 011-00-00091/2007-16 od 17.4.2007. godine)
 

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)