free web stats

Ulaganja u stalna sredstva evidentirana na računu 029 (ulaganja na tuđim nekretninama, postrojenjima i opremi) za svrhu poreske amortizacije treba svrstati u amortizacionu grupu III

ULAGANJA U STALNA SREDSTVA EVIDENTIRANA NA RAČUNU 029 (ULAGANJA NA TUĐIM NEKRETNINAMA, POSTROJENJIMA I OPREMI) ZA SVRHU PORESKE AMORTIZACIJE TREBA SVRSTATI U AMORTIZACIONU GRUPU III.
 
Na osnovu ovlašćenja iz člana 10. stav 8. Zakona o porezu na dobit preduzeća, ministar finansija je razvrstavanje stalnih sredstava po grupama i obračun amortizacije za poreske svrhe, bliže uredio Pravilnikom o načinu razvrstavanja stalnih sredstava po grupama i načinu utvrđivanja amortizacije za poreske svrhe.
U skladu sa članom 6. Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za privredna društva, zadruge, druga pravna lica i preduzetnike, koji je stupio na snagu 30.12.2006. godine, a po kojem su obveznici bili dužni da usklade poslovne knjige najkasnije na dan sastavljanja finansijskih izveštaja za 2006. godinu, ulaganja koja se vrše na tuđim sredstvima radi obavljanja delatnosti evidentiraju se na računu 029 - Ulaganja na tuđim nekretninama, postrojenjima i opremi (do tada, ulaganja na tuđim osnovnim sredstvima evidentirala su se na računu 014 - Ostala nematerijalna ulaganja, u skladu sa članom 5. Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za preduzeća, zadruge i preduzetnike).
Navedena ulaganja u stalna sredstva, evidentirana prilikom ulaganja, u skladu sa sada važećim propisima o računovodstvu, na kontu 029, za koja se obračunava knjigovodstvena amortizacija u skladu sa propisima o računovodstvu i MRS, odnosno MSFI, treba za svrhu poreske amortizacije (s obzirom da ova vrsta ulaganja sada nisu Pravilnikom razvrstana kao takva ni u jednu amortizacionu grupu) razvrstati u amortizacionu grupu III - kao ostala stalna sredstva koja nisu posebno naznačena u ostalim grupama.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 430-07-00203/2007-04 od 27.8.2007. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)