free web stats

Za uslugu skladištenja robe skladištar je dužan da vodi evidenciju kepu

ZA USLUGU SKLADIŠTENJA ROBE SKLADIŠTAR JE DUŽAN DA VODI EVIDENCIJU KEPU.
 
Odredbom člana 16. Zakona o uslovima za obavljanje prometa robe, vršenje usluga u prometu robe i inspekcijskom nadzoru propisano je, između ostalog da robu u prometu, odnosno u prevozu prate isprave na osnovu kojih se vode evidencije o prometu robe i uslugama u prometu robe.
Takođe, u smislu člana 16. stav 5. Zakona, isprave u prevozu moraju biti verodostojne i sačinjene tako da se na osnovu sadržine isprava, u svakoj fazi prometa i u transportu, može identifikovati roba, vlasnik robe, dobavljač, prevoznik, skladištar i kupac.
S obzirom na izneto, u slučaju isporuke robe na osnovu ugovora o usluzi skladištenja robe, kada se roba ne isporučuje direktno kupcu već u toku distribucije od prodavca do kupca dolazi u posed skladištara, lice koje isporučuje robu posredstvom skladištara, će izdati otpremni dokument za robu koju isporučuje na skladište na ime skladištara, odnosno za količinu robe otpremljene skladištaru, koji ujedno i prevozi robu do svog skladišta gde se zadužuje tuđom robom primljenom na osnovu ugovora o usluzi skladištenja. U ovom slučaju ne postoji potreba izdavanja duplih otpremnica, jer duplikat otpremnice ne bi odgovarao stvarnom stanju i na osnovu njega se ne bi mogao identifikovati osnov po kome jedan od učesnika u distributivnom lancu poseduje robu, kao ni količina i vrednost robe prema ispravi koja prati robu.
U konkretnom slučaju, ne postoji ni dupliranje prometa, s obzirom da će skladištar, postupajući po ugovoru o usluzi skladištenja i prevoza robe, a po dobijenom odredištu od lica sa kojim ima zaključen ugovor o usluzi skladištenja i prevoza robe, isporučiti deo robe preuzete na skladište uz otpremni dokument koji će u tom trenutku i sačiniti samo za robu koju isporučuje sa skladišta trećem licu a po zahtevu korisnika usluge skladištenja i koju će po ugovoru o prevozu prevesti na odredište, navedeno u tom otpremnom dokumentu.
Skladištar je u obavezi da za uslugu skladištenja robe vodi evidenciju o primljenoj i isporučenoj robi u Knjizi evidencije prometa robe i usluga (KEPU) i fakturisanoj i naplaćenoj naknadi za uslugu skladištenja tuđe robe, u skladu sa članom 16. Zakona i Pravilnikom o evidenciji prometa robe i usluga, kao i da tu evidenciju vodi odvojeno od evidencije o prometu robe, ako pored usluge skladištenja obavlja i promet robe kao jednu od svojih delatnosti.
Način distribucije robe, nije u suprotnosti sa propisima koji uređuju promet robe i vršenje usluga u prometu robe, pod uslovom da su i isprave u prometu robe, odnosno isprave na osnovu kojih se vodi evidencija u skladištu sačinjene u skladu sa članom 16. Zakona i Pravilnikom, odnosno u skladu sa ovim mišljenjem.
(Mišljenje Ministarstva trgovine i usluga, br. 011-00-00121/2007-06 od 25.9.2007. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)