free web stats

Knjiga evidencije prometa i usluga (Kepu) se vodi i za magacin koji se koristi samo za skladištenje (ne za prodaju robe)

KNJIGA EVIDENCIJE PROMETA I USLUGA (KEPU) SE VODI I ZA MAGACIN KOJI SE KORISTI SAMO ZA SKLADIŠTENJE (NE ZA PRODAJU ROBE).
 
Članom 1. st. 2. i 3. Pravilnika o evidenciji prometa robe i usluga, propisano je da preduzeća i preduzetnici koji obavljaju promet robe ili vrše usluge u prometu robe, vode evidenciju o primljenoj i prodatoj odnosno isporučenoj robi i izvršenoj usluzi za svaki objekat, prodajno mesto, odnosno poslovnu prostoriju. Obveznik koji u okviru objekta, prodajnog mesta ili poslovne prostorije ima više odeljenja, vodi Knjigu evidencije prometa robe i usluga za svako odeljenje.
Shodno navedenim odredbama Pravilnika, postoji obaveza da se Knjiga evidencije vodi odvojeno za svaki skladišno - magacinski prostor na osnovu verodostojnih knjigovodstvenih isprava koje prate prijem, prodaju odnosno isporuku robe iz svakog skladišno - magacinskog prostora i odražavaju stanje robe na zalihama u svakom od tih prostora.
Činjenica o načinu korišćenja magacina, tako da se iz dva zakupljena magacina neće vršiti direktna prodaja robe već samo skladištenje, a potom prebacivanje u magacin koji je trenutno registrovan za promet robe, ne isključuje obavezu vođenja Knjige evidencije za svaki magacin, s obzirom da i prebacivanje robe iz jednog u drugi magacin mora pratiti interni dokument koji u smislu člana 6. Pravilnika predstavlja ispravu koja prati robu i na osnovu koje se vodi evidencija, a ta isprava mora biti u originalu, potpisana od strane odgovornog lica i overena pečatom.
(Mišljenje Ministarstva trgovine i usluga, br. 011-00-00116/2007-06 od 10.9.2007. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)