free web stats

Knjiženje u knjizi evidencije prometa i usluga (kepu) se vrši na osnovu verodostojnih isprava u originalu potpisane od strane odgovornog lica i overene pečatom

KNJIŽENJE U KNJIZI EVIDENCIJE PROMETA I USLUGA (KEPU) SE VRŠI NA OSNOVU VERODOSTOJNIH ISPRAVA U ORIGINALU POTPISANE OD STRANE ODGOVORNOG LICA I OVERENE PEČATOM.
 
Na osnovu člana 16. stav 6. Zakona o uslovima za obavljanje prometa robe, vršenje usluga u prometu robe i inspekcijskom nadzoru, ministar trgovine, turizma i usluga doneo je Pravilnik o evidenciji prometa robe i usluga, gde je članom 1. propisana obaveza preduzeća i preduzetnika koji obavljaju promet robe da vode evidenciju o primljenoj i prodatoj, odnosno isporučenoj robi u Knjizi evidencije prometa i usluga - Obrascu KEPU.
U članu 1. stav 2. Pravilnika propisano je da evidencija, u smislu ovog pravilnika, treba da se vodi posebno za svaki objekat, prodajno mesto, odnosno poslovnu prostoriju.
Članom 6. Pravilnika, propisano je da se knjiženje u Knjizi evidencije vrši na osnovu verodostojnih knjigovodstvenih isprava (fakture, dostavnice,...). Isprave moraju biti u originalu potpisane od strane odgovornog lica, overene pečatom (član 6. stav 2. Pravilnika) i obavezno moraju da sadrže: naziv, sedište i tekući račun isporučioca robe, mesto i adresu objekta iz kojeg se roba otprema sa imenom, prezimenom i potpisom lica koje je izdalo robu, broj pod kojim je isprava evidentirana u propisanoj evidenciji i datum izdavanja isprave, naziv i adresu primaoca robe i potpis lica koje je robu zaprimilo, naziv robe, količinu, cenu po jedinici mere, ukupnu vrednost robe i podatke o prevozniku robe.
(Mišljenje Ministarstva trgovine, turizma i usluga, br. 011-00-0031/2005-06 od 25.5.2005. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)