free web stats

Knjiga evidencije prometa i usluga se vodi po veleprodajnim cenama

KNJIGA EVIDENCIJE PROMETA I USLUGA SE VODI PO VELEPRODAJNIM CENAMA.
 
Zakonom o uslovima za obavljanje prometa robe, vršenje usluga u prometu robe i inspekcijskom nadzoru, članom 16. propisano je sledeće:
"Preduzeća i preduzetnici koji se bave prometom robe i vršenjem usluga u prometu robe dužni su da vode evidenciju o primljenoj i prodatoj, odnosno isporučenoj robi i izvršenoj usluzi, i da obezbede dostupnost te evidencije.
Evidencija iz člana 16. stav 1. Zakona vodi se za svako prodajno mesto, odnosno poslovnu jedinicu u kojoj se obavlja promet ili vrši usluga."
U skladu sa ovlašćenjem iz člana 16. stav 6. Zakona, ministar nadležan za poslove trgovine propisao je sadržinu i način vođenja ove evidencije kroz Pravilnik o evidenciji prometa robe i usluga, kojim je propisana obaveza vođenja Knjige evidencije prometa i usluga (KEPU) za preduzeća, pravna lica i preduzetnike kojim obavljaju promet robe ili vrše usluge u prometu robe.
Članom 8. Pravilnika izričito je propisano da se evidencija prometa na veliko vrši isključivo po veleprodajnim cenama.
Prema tome, ukoliko preduzeće obavlja trgovinu na veliko dužno je da se pridržava navedenih propisa, tj. ima obavezu vođenja KEPU po veleprodajnim cenama.
(Mišljenje Ministarstva trgovine, turizma i usluga, br. 011-00-00158/2006-06 od 16.8.2006. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)