free web stats

Ne može se podneti izmenjena poreska prijava nakon isteka 12 meseci od dana podnošenja prvobitne prijave

NE MOŽE SE PODNETI IZMENJENA PORESKA PRIJAVA NAKON ISTEKA 12 MESECI OD DANA PODNOŠENJA PRVOBITNE PRIJAVE.
 
Prema članu 40. st. 1. i 3. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, bilo je propisano, da ukoliko poreski obveznik u roku iz člana 114. stav 1. Zakona ustanovi da poreska prijava, koju je podneo Poreskoj upravi, sadrži grešku ili propust, dužan je da odmah, a najkasnije do isteka roka zastarelosti, podnese izmenjenu poresku prijavu, u kojoj su greška ili propust otklonjeni. Ako poreski obveznik u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje poreske prijave podnese izmenjenu poresku prijavu, izmenjena poreska prijava će se smatrati prvobitnom.
Prema članu 12. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, a koji se odnosi na izmenu člana 40. Zakona propisano je da ako poreski obveznik ustanovi da poreska prijava, koju je podneo Poreskoj upravi, sadrži grešku ili propust, dužan je da odmah, podnese izmenjenu poresku prijavu, u kojoj su greška ili propust otklonjeni. Poreski obveznik izmenjenu poresku prijavu za isti poreski period može podneti najkasnije u roku od 12 meseci od dana podnošenja prvobitne poreske prijave. Izmenjenu poresku prijavu poreski obveznik može podneti samo jednom za isti poreski period.
Imajući u vidu da se izmenjena poreska prijava može podneti samo jednom za isti poreski period u roku od 12 meseci od dana podnošenja prvobitne poreske prijave, poreski obveznik ne može da podnese izmenjenu poresku prijavu za poreski period za koji je u skladu sa zakonom isteklo 12 meseci od dana podnošenja prvobitne poreske prijave.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 413-00-0142/2008-04 od 31.1.2008. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)