free web stats

Poreskom obvezniku čiji je račun "blokiran" drugo lice u njegovo ime i za njegov račun ne moze platiti nikakve obaveze

PORESKOM OBVEZNIKU ČIJI JE RAČUN „BLOKIRAN“ DRUGO LICE U NJEGOVO IME I ZA NJEGOV RAČUN NE MOŽE PLATITI NIKAKVE OBAVEZE.
 
Članom 87. stav 1. tačka 3) Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, propisano je da Poreska uprava rešenjem nalaže zabranu prenosa novčanih sredstava preko računa poreskog obveznika otvorenog kod banke, osim u svrhu izmirenja obaveza po osnovu poreza i upis zabrane u registar blokiranih računa koji vodi nadležna organizacija.
U tač. 4) i 5) člana 87. Zakona propisano je da Poreska uprava rešenjem nalaže i zabranu dužnicima poreskog obveznika da poreskom obvezniku plate gotovinske dugove, odnosno prema njemu ispune druge obaveze i upis zabrane u odgovarajući registar.
Prema tome, danom dostavljanja rešenja o prinudnoj naplati poreza iz novčanih sredstava poreskog obveznika obustavljaju se sve finansijske transakcije preko računa poreskog obveznika, osim transakcija koje se odnose na namirivanje poreske obaveze. Ovo znači da je zakonom zabranjeno dužnicima da izmiruju svoje dužničke obaveze prema poreskom obvezniku određenim plaćanjima u njegovo ime i za njegov račun, bilo u gotovom novcu ili sa svog računa.
Poreskom obvezniku čiji je račun rešenjem o prinudnoj naplati "blokiran", drugo lice, u njegovo ime i za njegov račun, ne može platiti nikakve gotovinske dugove, a ni bilo koje druge obaveze, pa prema tome, ni takse za izdavanje rešenja u postupku izdavanja dozvola za obavljanje međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 434-02-00003/2005-04 od 26.1.2005. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)