free web stats

Posledice oduzimanja poreskog identifikacionog broja (pib)

POSLEDICE ODUZIMANJA PORESKOG IDENTIFIKACIONOG BROJA (PIB).
 
Članom 25. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, propisano je, između ostalog, da je poreski obveznik dužan da u propisanom roku podnese prijavu za registraciju Poreskoj upravi i prijavi sve kasnije izmene podataka u prijavi.
Članom 26. Zakona, propisano je da u cilju identifikacije poreskih obveznika, Poreska uprava dodeljuje fizičkim licima, preduzetnicima i pravnim licima Poreski identifikacioni broj (dalje: PIB). PIB je jedinstveni i jedini broj fizičkog lica, preduzetnika i pravnog lica za sve javne prihode i zadržava se do prestanka statusa poreskog obveznika.
St. 4. i 5. navedenog člana Zakona predviđeno je da ukoliko poreski obveznik ne prijavi sve kasnije izmene podataka u prijavi za registraciju, odnosno ne podnese dokumentaciju i pruži informacije koje zahteva Poreska uprava u roku od pet dana od dana nastanka izmene podataka, odnosno od dana prijema zahteva za dostavljanje dokumentacije i informacija, Poreska uprava rešenjem oduzima poreskom obvezniku dodeljeni PIB do ispunjenja navedenih obaveza, a primerak rešenja dostavlja banci i organizaciji nadležnoj za prinudnu naplatu iz novčanih sredstava na računu obveznika. Banka je dužna da obustavi izvršenje naloga poreskog obveznika za prenos sredstava sa računa obveznika od momenta prijema rešenja, osim u svrhu izmirivanja obaveza po osnovu poreza. Dakle, danom dostavljanja rešenja o oduzimanju PIB-a obustavljaju se sve finansijske transakcije preko računa poreskog obveznika, osim transakcija koje se odnose na namirivanje poreske obaveze.
Kada poreski obveznik ispuni obaveze zbog kojih mu je oduzet PIB, Poreska uprava u roku od pet dana od dana prijema obaveštenja, donosi rešenje kojim se ukida rešenje o oduzimanju PIB-a.
Privremeno odsustvo obveznika iz poreskopravnog odnosa koje je nastalo kao posledica oduzimanja PIB-a, predstavlja nemogućnost identifikacije poreskog obveznika, odnosno nemogućnost postupanja obveznika u skladu sa odredbom člana 26. stav 3. Zakona i odredbom člana 11. stav 1. Pravilnika o poreskom identifikacionom broju, a to znači nemogućnost izdavanja faktura, podnošenja propisanih poreskih prijava, davanja poreskih izjava, izdavanja isečka fiskalne kasene trake i svakog instrumenta platnog prometa kojim se nosiocu platnog prometa nalaže da obavi bilo koju transakciju u platnom prometu.
Takođe, sve promene u evidenciji PIB-a istovremeno utiču i na promene u registru PDV, jer je isti u neposrednoj vezi sa registrom PDV.
Račun za promet dobara i usluga koji je izdao obveznik koji je privremeno brisan iz evidencije PIB-a, nije PDV račun jer ne sadrži PIB obveznika - izdavaoca računa, što je propisano članom 42. stav 3. tačka 1) Zakona o porezu na dodatu vrednost.
Račun za promet dobara i usluga koji ne sadrži podatak o PIB-u izdavaoca računa, odnosno ne sadrži PIB izdavaoca računa koji je oduzet od strane Poreske uprave, takođe nije PDV račun jer ne sadrži sve elemente iz člana 42. stav 3. tačka 3) Zakona o PDV. Poreski obveznik koji je za promet dobara ili usluga primio takav račun nema pravo na odbitak prethodnog poreza po osnovu tog prometa, jer nije ispunjen uslov za odbitak prethodnog poreza (član 28. stav 2. Zakona o PDV).
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 413-00-2606/2005-04 od 24.10.2005. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)