free web stats

Dospelost poreske obaveze neradnim danom i kamata

DOSPELOST PORESKE OBAVEZE NERADNIM DANOM I KAMATA.
 
Prema čl. 68. i 69. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, dan plaćanja poreza je dan kada je poreski obveznik izdao banci nalog za plaćanje (dalje: poreski nalog) da sa njegovog računa prenese na propisani uplatni račun javnih prihoda određeni iznos sredstava, pod uslovom da na računu poreskog obveznika postoji dovoljno sredstava.
Ako banka ne izvrši uplatu na propisani uplatni račun javnih prihoda do kraja radnog dana, najkasnije u roku od 24 časa od prijema naloga, a na računu poreskog obveznika je bilo raspoloživih sredstava, posledice neplaćanja poreza o dospelosti padaju na teret banke.
Članom 3. stav 2. Zakona u situacijama koje ovaj zakon nije posebno ili do kraja uredio, predviđena je supsidijarna primena Zakona o opštem upravnom postupku.
Shodno ovoj odredbi, primenom člana 91. Zakona o opštem upravnom postupku koja se odnosi na predmetno pitanje rokova, početak i tok rokova ne sprečavaju nedelje i dani državnih praznika.
Ako poslednji dan roka pada u nedelju ili na dan državnog praznika, ili u neki drugi dan kad organ pred kojim treba preduzeti radnju ne radi, rok ističe istekom prvog narednog radnog dana.
Na osnovu Odluke o obračunu i kliringu i o funkcionisanju obračunskih računa banaka kod Narodne banke Srbije kojom se, između ostalog, uređuje način na koji se izvršavaju međubankarska plaćanja, guverner Narodne banke Srbije je doneo Operativna pravila za obračun u realnom vremenu po bruto principu.
U tački 22. navedenih pravila, propisano je da se radnim danom, u smislu ovih pravila, ne smatraju subota i nedelja, kao ni dani državnih praznika koji su proglašeni neradnim danima.
Prema tome, u situacijama kada poreski obveznik uplati svoju poresku obavezu subotom, odnosno kada poreska obaveza dospeva za plaćanje na dan, koji je u smislu navedenih Operativnih pravila neradni dan za Narodnu banku Srbije, i poslovne banke nemaju mogućnost da naloge poreskih obveznika sprovedu u skladu sa članom 69. Zakona, pa se saglasno tome i ne vrši prenos uplata, poreska obaveza dospeva prvog narednog radnog dana, a poreski obveznik ne treba da bude zadužen kamatom za taj dan, odnosno dane.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 430-01-00167/2005-04 od 28.7.2005. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)