free web stats

Poreske obaveze se mogu izmiriti bilateralnom kompenzacijom ukoliko dužnik istovremeno ima i potraživanja od budžeta Republike Srbije

PORESKE OBAVEZE SE MOGU IZMIRITI BILATERALNOM KOMPENZACIJOM UKOLIKO DUŽNIK ISTOVREMENO IMA I POTRAŽIVANJA OD BUDŽETA REPUBLIKE SRBIJE.
 
Članom 67. stav 4. tačka 1) Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, propisano je da se poreska obaveza izuzetno može namiriti putem kompenzacije, na način i pod uslovima koje, u skladu sa poreskim zakonom, bliže uređuje ministar.
Članom 2. Pravilnika o načinu i uslovima za plaćanje poreske obaveze putem kompenzacije, koji je na osnovu ovlašćenja doneo ministar finansija, propisano je da dužnik koji istovremeno ima i potraživanja od budžeta Republike Srbije, može putem bilateralne kompenzacije, pod propisanim uslovima izmiriti dug koji predstavlja javni prihod budžeta Republike.
Iz navedene odredbe Pravilnika proizilazi da je kompenzacija bilateralna, odnosno da se realizacija kompenzacije vrši između poreskog dužnika i budžeta Republike Srbije.
Prema tome, kompenzacija koja predstavlja multilateralnu (višestruku) kompenzaciju (kao u konkretnom slučaju) nije u skladu sa propisima kojima se uređuje plaćanje poreske obaveze putem kompenzacije.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 413-00-02718/2005-04 od 14.11.2005. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)