free web stats

Pravo na povraćaj akcize za proizvode koji se otpremaju na teritoriju AP Kosovo i Metohija važi samo za derivate nafte, a ne i za ostale akcizne proizvode

PRAVO NA POVRAĆAJ AKCIZE ZA PROIZVODE KOJI SE OTPREMAJU NA TERITORIJU AP KOSOVO I METOHIJA VAŽI SAMO ZA DERIVATE NAFTE, A NE I ZA OSTALE AKCIZNE PROIZVODE.
 
Odredbom člana 3. stav 1. Zakona o akcizama propisano je da obaveza po osnovu akcize nastaje kada su akcizni proizvodi proizvedeni u Republici Srbiji i kada su uvezeni u Republiku Srbiju.
Pri tome, obaveza obračuna akcize, saglasno članu 21. st. 1. i 2. Zakona nastaje u momentu stavljanja akciznih proizvoda u promet.
Stavljanjem u promet akciznih proizvoda smatra se:
1) svako otpremanje akciznih proizvoda iz proizvodnog pogona od strane proizvođača akciznih proizvoda za koje nema akciznu dozvolu;
2) svako otpremanje akciznih proizvoda iz akciznog skladišta, osim otpremanja u sopstveno drugo akcizno skladište;
3) iskazivanje manjka proizvoda u akciznom skladištu, odnosno skladištu koje nema status akciznog skladišta, osim manjka koji se može pravdati višom silom;
4) iskazivanje rashoda (kalo, rastur, kvar i lom) iznad količine utvrđene propisom koji donosi Vlada Republike.
Kada je reč o prometu akciznih proizvoda sa AP Kosovo i Metohija i ostvarivanju prava na refakciju plaćene akcize, odredbom člana 39b stav 2. Zakona, propisano je da za vreme važenja Rezolucije Saveta bezbednosti OUN broj 1244, obveznik akcize - proizvođač derivata nafte koji proda derivate nafte iz člana 9. stav 1. tač. 1) i 2) ovog zakona kupcima sa teritorije AP Kosovo i Metohija, može ostvariti pravo na refakciju plaćene akcize na te derivate nafte, pod propisanim uslovima.
Prema tome, refakcija plaćene akcize za proizvode koji se otpremaju na teritoriju AP Kosovo i Metohija propisana je samo za derivate nafte, a ne i za ostale akcizne proizvode, pa u skladu sa tim nema zakonskih mogućnosti da proizvođač piva ostvari pravo na refakciju plaćene akcize na pivo, koje je prodao kupcima sa teritorije AP Kosovo i Metohija.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 43-00-00101/2006-04 od 21.11.2006. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)