free web stats

"Prepaid gift platna kartica" kao poklon fizičkom licu podleže oporezivanju porezom na dohodak građana

„PREPAID GIFT PLATNA KARTICA“ KAO POKLON FIZIČKOM LICU PODLEŽE OPOREZIVANJU POREZOM NA DOHODAK GRAĐANA.
 
U konkretnom slučaju, banka namerava da na tržište Republike Srbije plasira novu platnu karticu "VISA PrePaid Gift kartica". Imajući u vidu karakteristike pomenute kartice, pravnim i fizičkim licima kao kupcima, biće omogućena njihova kupovina u ekspozituri banke. Kartica može biti bilo koje vrednosti u iznosu od 2.000 dinara do 500.000 dinara. Sama kartica po svojoj prirodi nije personalizovana, tj. na licu kartice ne postoje utisnuti podaci o korisniku. U trenutku prodaje kartice banka u svoju bazu podataka unosi podatke o kupcu, dok podaci o korisniku (ukoliko to nije sam kupac) nisu poznati banci, s obzirom da se kartica može pokloniti nekom drugom licu kao korisniku. Dakle, kako kupac koji je kao takav evidentiran kod banke ne mora da bude i korisnik kartice, već to može biti lice koje nije poznato (banci) u trenutku kupovine, stoga u bazu banke nije obavezan unos ličnih podataka korisnika. Inače, ukoliko je kupac istovremeno i korisnik, on se potpisuje na kartici, a ako je korisnik drugo fizičko lice ono potpisuje sebe prilikom preuzimanja kartice od kupca, koji nije dužan da obavesti banku o licu kome je dao (poklonio) karticu na korišćenje.
Kako iz pomenutog proizilazi da, pravno ili fizičko lice kao kupac "VISA PrePaid Gift kartica" može tu karticu da prenese - pokloni drugom fizičkom licu kao korisniku, u pogledu poreskog tretmana prihoda koje ostvari fizičko lice kao korisnik kome je kartica data (poklonjena) na korišćenje, primanje iznosa novčanih sredstava na kartici predstavlja prihod tog fizičkog lica, koji podleže oporezivanju porezom na dohodak građana.
Prema odredbi člana 14. Zakona o porezu na dohodak građana, primanja u obliku bonova, novčanih potvrda, akcija, osim akcija stečenih u postupku svojinske transformacije, ili robe, činjenjem ili pružanjem pogodnosti, opraštanjem duga, kao i pokrivanjem rashoda obveznika novčanom nadoknadom ili neposrednim plaćanjem, u smislu Zakona smatraju se zaradom. Shodno tome, primanje zaposlenog u obliku prava na korišćenje platne kartice - novčanih sredstava na kartici, učinjenog od strane poslodavca u vidu davanja (poklanjanja) predmetne kartice, ima poreski tretman zarade i podleže oporezivanju porezom na zaradu, kao i obavezi plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje na zaradu kao drugo primanje po osnovu radnog odnosa (prema članu 105. Zakona o radu).
U slučaju davanja licima koja nisu zaposlena kod isplatioca, to primanje smatra se prihodom fizičkog lica prema odredbi člana 85. stav 1. tačka 11) Zakona, kojom je propisano da se prihodima u smislu ovog zakona smatraju i drugi prihodi koji po svojoj prirodi čine dohodak fizičkih lica, a naročito druga besteretna davanja licima koja nisu zaposlena kod isplatioca.
Porez na zaradu kao i na druge prihode plaća se po odbitku ako je isplatilac prihoda pravno lice ili preduzetnik, a ukoliko je isplatilac prihoda lice (fizičko lice) koje nije obveznik obračunavanja i plaćanja poreza po odbitku, obveznik (primalac prihoda) je dužan da sam obračuna i uplati porez po odbitku.
To konkretno znači da u slučaju kad je pravno lice, kao kupac kartice istovremeno i poklonodavac kartice fizičkom licu, kao isplatilac prihoda i poreski platac, dužan je da porez, kao i doprinose za obavezno socijalno osiguranje ukoliko postoji obaveza njihovog obračunavanja i plaćanja, obračuna, obustavi i uplati na propisani račun u momentu isplate prihoda u skladu sa propisima koji važe na dan isplate prihoda (čl. 99. i 101. Zakona i član 51. stav 2. Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje).
U slučaju kad je fizičko lice kao kupac kartice istovremeno i poklonodavac kartice fizičkom licu, obveznik poreza na dohodak građana - korisnik kartice, dužan je da sam obračuna i uplati porez po odbitku saglasno članu 107. Zakona. Obveznik je dužan da dostavi poresku prijavu na Obrascu PP OPO - u skladu sa Pravilnikom o obrascu poreske prijave o obračunatom i plaćenom porezu po odbitku i pripadajućim doprinosima od strane fizičkog lica kao poreskog obveznika, poreskom organu nadležnom prema mestu svog prebivališta, odnosno boravišta, najkasnije u roku od 15 dana od dana kada je primio prihode.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 413-00-00936/2007-04 od 19.10.2007. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)