free web stats

Davanje službenog vozila na lično korišćenje u privatne svrhe smatra se primanjem po osnovu činjenja ili pružanja pogodnosti i podleže oporezivanju porezom na dohodak građana na zarade

DAVANJE SLUŽBENOG VOZILA NA LIČNO KORIŠĆENJE U PRIVATNE SVRHE SMATRA SE PRIMANJEM PO OSNOVU ČINJENJA ILI PRUŽANJA POGODNOSTI I PODLEŽE OPOREZIVANJU POREZOM NA DOHODAK GRAĐANA NA ZARADE.
 
Odredbom člana 14. stav 1. Zakona o porezu na dohodak građana propisano je da se zaradom u smislu Zakona smatraju i primanja u obliku bonova, novčanih potvrda, akcija, osim akcija stečenih u postupku svojinske transformacije, ili robe, činjenjem ili pružanjem pogodnosti, opraštanjem duga, kao i pokrivanjem rashoda obveznika novčanom naknadom ili neposrednim plaćanjem.
Primanjem po osnovu činjenja ili pružanja pogodnosti u smislu člana 14. stav 1. Zakona smatra se naročito korišćenje službenog vozila i drugog prevoznog sredstva u privatne svrhe, saglasno članu 14a stav 1. tačka 1) Zakona.
Vrednost navedenog primanja mesečno, za svaki započeti kalendarski mesec korišćenja vozila, predstavlja iznos u visini 1% tržišne vrednosti službenog vozila i drugog prevoznog sredstva koje se koristi u privatne svrhe, prema podacima nadležne organizacije sa stanjem na dan 31. decembra godine koja prethodi godini u kojoj se to vozilo koristi u privatne svrhe, saglasno stavu 2. člana 14a Zakona.
Kod utvrđivanja osnovice poreza po osnovu predmetnog primanja primenjuju se odredbe člana 14. st. 2. do 5. Zakona.
Saglasno navedenim zakonskim odredbama, davanje službenog vozila i drugog prevoznog sredstva na lično korišćenje u privatne svrhe, kao i plaćanje svih troškova nastalih u vezi sa korišćenjem automobila, nezavisno od činjenice da li je poslodavac vlasnik automobila, zakupac ili primalac lizinga, smatraju se primanjem po osnovu činjenja ili pružanja pogodnosti u smislu čl. 14. i 14a Zakona, i podležu oporezivanju porezom na dohodak građana na zarade.
Pitanje korišćenja službenog vozila i drugog prevoznog sredstva u privatne svrhe trebalo bi da bude uređeno opštim aktom poslodavca (kolektivni ugovor, pravilnik i dr.), odnosno ugovorom između poslodavca i zaposlenog.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 414-00-00097/2007-04 od 11.7.2007. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)