free web stats

Poreski tretman prihoda stranog fizičkog lica - nerezidenta Republike ostvaren ličnom delatnošću izvođaca (muzičara)

PORESKI TRETMAN PRIHODA STRANOG FIZIČKOG LICA – NEREZIDENTA REPUBLIKE OSTVAREN LIČNOM DELATNOŠĆU IZVOĐAČA (MUZIČARA).
 
1. Odredbom člana 3. Zakona o porezu na dodatu vrednost propisano je, da su predmet oporezivanja PDV isporuka dobara i pružanje usluga koje poreski obveznik izvrši u Republici uz naknadu, u okviru obavljanja delatnosti, kao i uvoz dobara u Republiku.
Promet usluga, u smislu ovog zakona, su svi poslovi i radnje u okviru obavljanja delatnosti koji nisu promet dobara iz člana 4. ovog zakona (član 5. stav 1. Zakona).
Odredbom člana 10. stav 1. tač. 2) i 3) Zakona propisano je, da je poreski dužnik, u smislu ovog zakona, poreski punomoćnik koga odredi strano lice koje u Republici nema sedište ni stalnu poslovnu jedinicu, a koje obavlja promet dobara i usluga u Republici, odnosno primalac dobara i usluga, ako strano lice iz tačke 2) ovog stava ne odredi poreskog punomoćnika.
Prema odredbama člana 12. st. 1. i 2. Zakona, mesto prometa usluga je mesto u kojem pružalac usluge obavlja svoju delatnost, a ako se promet usluga vrši preko poslovne jedinice, mestom prometa usluga smatra se mesto poslovne jedinice.
Izuzetno od st. 1. i 2. ovog člana, mestom prometa usluga smatra se mesto gde je usluga stvarno pružena, ako se radi o uslugama iz oblasti kulture, umetnosti, sporta, nauke i obrazovanja, zabavno-estradnim i sličnim uslugama, uključujući usluge organizatora priredbi, kao i sa njima povezane usluge (član 12. stav 3. tačka 3) podtačka (1) Zakona).
U skladu sa navedenim zakonskim odredbama, kada obveznik PDV zaključi sa pravnim licem iz inostranstva ugovor o angažovanju stranih izvođača za izvođenje muzičkih dela pod uslovom da pravno lice iz inostranstva nema poreskog punomoćnika, obveznik PDV ima obavezu da, kao poreski dužnik - primalac usluga, obračuna PDV na naknadu za izvršeni promet stranog lica i da obračunati PDV plati u skladu sa Zakonom, s obzirom da je mesto prometa ove usluge teritorija Republike Srbije.
Obveznik PDV u skladu sa odredbom člana 28. stav 5. Zakona, ima pravo da PDV obračunat na naknadu za izvršeni promet stranog lica, odbije kao prethodni porez od PDV koji duguje, pod uslovom da primljene usluge koristi za promet sa pravom na odbitak prethodnog poreza, tj. za promet dobara i usluga koji je oporeziv PDV, za koji u skladu sa članom 24. ovog zakona postoji oslobođenje od plaćanja PDV, odnosno za promet koji je izvršen u inostranstvu, ako bi za taj promet postojalo pravo na odbitak prethodnog poreza da je izvršen u Republici Srbiji.
2. Sa stanovišta Zakona o porezu na dohodak građana obračun i plaćanje poreza po osnovu autorskih honorara vrši se u skladu sa čl. 52. do 60. Zakona.
Prihodi koje ostvare umetnici - javni izvođači, između ostalih muzičari, ličnim obavljanjem delatnosti predmet su oporezivanja u skladu sa odredbama čl. 52. do 60. Zakona.
Obveznik poreza na dohodak građana je rezident Republike Srbije (dalje: Republika) za dohodak ostvaren na teritoriji Republike i u inostranstvu, kao i nerezident Republike za dohodak ostvaren na teritoriji Republike.
Prihodi ostvareni na osnovu delatnosti javnog izvođača koja je obavljena u Republici (koncert i dr.) nesporno predstavljaju dohodak ostvaren u Republici, za koji je poreski obveznik, kako rezident, tako i nerezident Republike.
Na ove prihode porez se plaća po odbitku, u skladu sa čl. 99. i 101. Zakona. To znači da je isplatilac prihoda, kao poreski platac, dužan da porez obračuna, obustavi i uplati na propisani račun u momentu isplate prihoda u skladu sa propisima koji važe na dan isplate prihoda. Pri tome, tu obavezu rezidentni isplatilac prihoda ima nezavisno od toga da li je fizičko lice (izvođač) prihod ostvarilo neposrednom isplatom ili posredno preko drugog lica (strane firme i sl.). To znači da u slučaju kad dohodak od ličnih delatnosti izvođača koji ostvare u tom svojstvu, ne pritiče izvođaču lično nego drugom licu, kao u konkretnom slučaju stranoj firmi, taj dohodak je oporeziv u Republici u kojoj su obavljene delatnosti izvođača.
Prema tome, strano fizičko lice - nerezident Republike obveznik je poreza na dohodak građana za prihod ostvaren ličnom delatnošću izvođača, pored ostalog muzičara, koja je obavljena u Republici, a poreski platac je rezidentni isplatilac prihoda (pravno lice ili preduzetnik) fizičkom licu nerezidentu, neposredno ili posredno preko drugog lica.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 413-00-532/2007-04 od 23.4.2007. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)