free web stats

Za ulaganja na tuđim nekretninama, postrojenjima i opremi obveznik nema pravo na poreski kredit

ZA ULAGANJA NA TUĐIM NEKRETNINAMA, POSTROJENJIMA I OPREMI OBVEZNIK NEMA PRAVO NA PORESKI KREDIT.
 
U skladu sa članom 1. stav 1. tačka 6) Zakona o porezu na dobit preduzeća poreski obveznik je preduzeće organizovano, između ostalog i kao javno preduzeće.
Odlukom o osnivanju Javnog preduzeća za skloništa, osnovano je Javno preduzeće za skloništa (dalje: Javno preduzeće), za obavljanje delatnosti organizacije, održavanja i tehničke kontrole javnih i blokovskih skloništa. Javno preduzeće obavlja delatnosti u skladu sa članom 4. Odluke, a sredstva za izvršenje poslova iz člana 4. ove odluke, Javno preduzeće obezbeđuje iz zakupnine za korišćenje skloništa u miru delatnošću Javnog preduzeća i drugih izvora, u skladu sa zakonom (član 5. Odluke).
Prema članu 4. Odluke, Javno preduzeće upravlja skloništima kao svojinom Republike Srbije i vrši pripremu i pokreće postupak za uknjiženje prava svojine na javnim i blokovskim skloništima, na ime Republike Srbije i svojih prava upravljanja i korišćenja, prema evidenciji javnih i blokovskih skloništa.
Odredbom člana 48. Zakona propisano je da se obvezniku koji izvrši ulaganja u osnovna sredstva u sopstvenoj registrovanoj delatnosti priznaje pravo na poreski kredit u visini od 20% izvršenog ulaganja (40% za mala preduzeća), s tim što ne može biti veći od 50% obračunatog poreza u godini u kojoj je izvršeno ulaganje (70% za mala preduzeća). Pravo na poreski kredit za ulaganja izvršena u određenom poreskom periodu priznaje se i po osnovu izgradnje osnovnog sredstva u sopstvenoj režiji (evidentiranog kao osnovno sredstvo u vlasništvu obveznika) koje služi za obavljanje delatnosti.
U konkretnom slučaju, obveznik (Javno preduzeće) je izvršio ulaganja u izgradnju poslovnog prostora (izgradnjom u sopstvenoj režiji), nadziđivanjem i dogradnjom skloništa, u cilju obavljanja delatnosti iznajmljivanja (koju, između ostalih delatnosti obavlja u skladu sa članom 4. Odluke), tako izgrađenog poslovnog prostora, a radi sticanja sredstava za izvršenje poslova (saglasno članu 5. stav 3. Odluke).
Prema tome, ukoliko se, imajući u vidu član 4. Odluke, radi o ulaganjima u izgradnju osnovnog sredstva - poslovnog prostora, tako što se vrši nadziđivanje i dogradnja javnih i blokovskih skloništa na kojima obveznik ima samo pravo upravljanja i korišćenja, a ne i pravo svojine (ulaganja na tuđim nekretninama, postrojenjima i opremi), za takva ulaganja obveznik nema pravo na poreski kredit po članu 48. Zakona.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 430-07-00051/2008-04 od 19.3.2008. godine)
 

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)