free web stats

Pravo na poreski kredit za ulaganja u osnovna sredstva se priznaje za sve delatnosti koje su navedene u osnivačkom aktu

PRAVO NA PORESKI KREDIT ZA ULAGANJA U OSNOVNA SREDSTVA SE PRIZNAJE ZA SVE DELATNOSTI KOJE SU NAVEDENE U OSNIVAČKOM AKTU.
 
Članom 48. stav 1. Zakona o porezu na dobit preduzeća propisano je da se obvezniku koji izvrši ulaganje u osnovna sredstva u sopstvenoj registrovanoj delatnosti priznaje pravo na poreski kredit u visini od 20% izvršenog ulaganja (40% za mala preduzeća), s tim što poreski kredit ne može biti veći od 50% obračunatog poreza u godini u kojoj je izvršeno ulaganje (70% za mala preduzeća).
Odredbom člana 6. stav 1. tačka 8) Zakona o registraciji privrednih subjekata, propisano je da Registar sadrži šifru i opis pretežne delatnosti, a članom 5. stav 1. Zakona o privrednim društvima, da privredno društvo može obavljati sve zakonom dozvoljene delatnosti.
U smislu člana 48. Zakona, ulaganjem u sopstvenu registrovanu delatnost ne smatra se samo ulaganje u pretežnu delatnost, koja se jedina može naznačiti u registracionoj prijavi i registrovati u Registru, već i ulaganje u druge delatnosti koje je obveznik naveo u svom osnivačkom aktu, kao delatnosti koje obavlja.
Prema tome, pravo na poreski kredit iz člana 48. Zakona priznaje se obvezniku u godini u kojoj je izvršio ulaganje u kupovinu nekretnine kao osnovnog sredstva u vlasništvu (evidentirane u skladu sa propisima o računovodstvu i reviziji i MRS, odnosno MSFI na odgovarajućem računu u grupi 02), koja mu služi za obavljanje delatnosti (iznajmljivanje nekretnina, u konkretnom slučaju), ukoliko je ta delatnost (iznajmljivanje nekretnina - podgrupa delatnosti 70200), registrovana odnosno, navedena u osnivačkom aktu (obveznika) kao delatnost koju obveznik obavlja.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 430-07-00041/2008-04 od 3.3.2008. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)