free web stats

Pravo na poreski kredit kod avansnog ulaganja u osnovna sredstva se priznaje u periodu kada je izvršeno ulaganje

PRAVO NA PORESKI KREDIT KOD AVANSNOG ULAGANJA U OSNOVNA SREDSTVA SE PRIZNAJE U PERIODU KADA JE IZVRŠENO ULAGANJE.
 
Odredbom člana 48. Zakona o porezu na dobit preduzeća propisano je da se obvezniku koji izvrši ulaganja u osnovna sredstva u sopstvenoj registrovanoj delatnosti priznaje pravo na poreski kredit u visini od 20% izvršenog ulaganja (40% za mala preduzeća), s tim što ne može biti veći od 50% obračunatog poreza u godini u kojoj je izvršeno ulaganje (70% za mala preduzeća).
Za priznavanje ovog poreskog kredita, između ostalog, od odlučujućeg uticaja je činjenica da je ulaganje sredstava obveznika izvršeno u poreskom periodu za koji se traži priznavanje poreskog kredita.
Prema članu 6. Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za privredna društva, zadruge, druga pravna lica i preduzetnike, na računima grupe 02 - Nekretnine, postrojenja, oprema i biološka sredstva, iskazuju se, između ostalog, i ulaganja za pribavljanje tih sredstava (na računu 028 - Avansi za nekretnine, postrojenja, opremu i biološka sredstva, iskazuju se dati avansi za sticanje ovih oblika sredstava).
U slučaju kada obveznik vrši avansno ulaganje u osnovno sredstvo (koje će biti njegovo vlasništvo evidentirano na računima grupe 02), plaćanjem poslovnog objekta u ratama na osnovu ugovora o kupoprodaji, u skladu sa Zakonom, pravo na poreski kredit priznaje se u poreskom periodu kada je izvršeno ulaganje.
Prema tome, pri kupovini osnovnog sredstva (objekta) plaćanjem na rate, za uplate, odnosno ulaganje izvršeno tokom 2004. i 2005. godine, obveznik nema pravo da naknadno koristi poreski kredit iz člana 48. Zakona u 2006. godini, imajući u vidu da ulaganje u osnovna sredstva nije prijavljeno (podnošenjem Obrasca PK) u poreskom periodu kada je izvršeno.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 413-00-01754/2007-04 od 11.2.2008. godine)
 

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)