free web stats

Izmena akontacije poreza na dobit se vrši podnošenjem poreske prijave sa poreskim bilansom, u kojoj su iskazani podaci od značaja za izmenu akontacije

IZMENA AKONTACIJE POREZA NA DOBIT SE VRŠI PODNOŠENJEM PORESKE PRIJAVE SA PORESKIM BILANSOM, U KOJOJ SU ISKAZANI PODACI OD ZNAČAJA ZA IZMENU AKONTACIJE.
 
Po članu 67. stav 1. Zakona o porezu na dobit preduzeća poreski obveznik tokom godine porez na dobit plaća u vidu mesečnih akontacija, čiju visinu utvrđuje na osnovu poreske prijave za prethodnu godinu u kojoj iskazuje i podatke od značaja za utvrđivanje visine akontacije u tekućoj godini.
Visina akontacije utvrđuje se na način uređen Pravilnikom o sadržaju poreske prijave za obračun poreza na dobit preduzeća, u delu 10. Obrasca PDP - Podaci od značaja za utvrđivanje visine akontacije, koji je sastavni deo ovog pravilnika.
U skladu sa navedenim pravilnikom, visina akontacije poreza na dobit za naredni poreski period zasniva se na visini obračunatog poreza za prethodni poreski period, pri čemu se obračunati porez za prethodni poreski period dobija množenjem poreske osnovice poreskom stopom. Poreska osnovica uzima se sa red. br. 48. Obrasca PB 1, propisanog Pravilnikom o sadržaju poreskog bilansa i drugim pitanjima od značaja za način utvrđivanja poreza na dobit preduzeća, i sastoji se iz ostatka oporezive dobiti i ostatka kapitalnog dobitka obveznika, što znači da je ukupan iznos poreske osnovice (ostatak oporezive dobiti i ostatak kapitalnog dobitka), a ne projektovana dobit od strane poreskog obveznika, osnov kako za obračun poreza tekućeg poreskog perioda tako i za obračun akontacije za naredni poreski period.
Izmena obračunatog iznosa akontacija moguća je u toku poreskog perioda u skladu sa članom 68. Zakona, pri čemu poreski obveznik može podneti poresku prijavu sa poreskim bilansom, u kojoj će iskazati podatke od značaja za izmenu mesečne akontacije i obračunati njenu visinu.
U konkretnom slučaju, obveznik nije obračunao visinu akontacije u skladu sa Zakonom i Pravilnikom, niti je iskoristio mogućnost za izmenu akontacije zbog razloga navedenih u Zakonu, odnosno okolnosti koje bitno utiču na iznos akontacije.
Poreska uprava nadležna je da u svakom konkretnom slučaju vrši poresku kontrolu i druga ovlašćenja. Porez na dobit preduzeća je poreska forma po kojoj obveznik sam vrši utvrđivanje poreza (princip samooporezivanja), a Poreska uprava vrši poresku kontrolu tačnosti u izvršavanju obaveza iz poreskopravnog odnosa, u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 413-00-01811/2007-04 od 26.12.2007. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)