free web stats

Poreski obveznik koji utvrdi grešku iz prethodnog perioda (u finansijskim izveštajima) dužan je da odmah podnese izmenjenu poresku prijavu i poreski bilans

PORESKI OBVEZNIK KOJI UTVRDI GREŠKU IZ PRETHODNOG PERIODA (U FINANSIJSKIM IZVEŠTAJIMA) DUŽAN JE DA ODMAH PODNESE IZMENJENU PORESKU PRIJAVU I PORESKI BILANS.
 
Članom 63. stav 1. Zakona o porezu na dobit preduzeća, propisano je da je poreski obveznik dužan da nadležnom poreskom organu podnese poresku prijavu u kojoj je obračunat porez i poreski bilans za period za koji se utvrđuje porez. Uz poresku prijavu i poreski bilans, obveznik je dužan da nadležnom poreskom organu dostavi i Bilans uspeha, Bilans stanja, Izveštaj o novčanim tokovima, Izveštaj o promenama na kapitalu, kao i drugu dokumentaciju propisanu ovim zakonom (član 63. stav 2. Zakona).
Po članu 74. Zakona, u pogledu utvrđivanja, naplate i povraćaja poreza, pravnih lekova, kaznenih odredaba i drugih pitanja koja nisu uređena ovim zakonom primenjuju se odredbe zakona kojim se uređuje poreski postupak i poreska administracija.
Članom 40. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, bilo je uređeno da ako poreski obveznik u propisanom roku ustanovi da poreska prijava, koju je podneo Poreskoj upravi, sadrži grešku ili propust, dužan je da odmah, a najkasnije do isteka roka zastarelosti, podnese izmenjenu poresku prijavu, u kojoj su greška ili propust otklonjeni. Od 8.7.2007. godine, stupanjem na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, propisano je da ako poreski obveznik ustanovi da poreska prijava, koju je podneo Poreskoj upravi, sadrži grešku ili propust, dužan je da odmah podnese izmenjenu poresku prijavu, u kojoj su greška ili propust otklonjeni, najkasnije u roku od 12 meseci od dana podnošenja prvobitne poreske prijave, pri čemu izmenjenu poresku prijavu poreski obveznik može podneti samo jednom za isti poreski period.
Obaveza podnošenja izmenjene poreske prijave, u slučaju iz člana 40. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji (pre kao i posle navedene izmene ovog člana) odnosi se, prema tome, na sve poreske obveznike, pa i na obveznike koji su razvrstani u mala pravna lica. Uz izmenjenu poresku prijavu, saglasno članu 63. stav 1, obveznik dostavlja i poreski bilans za isti poreski period.
Način ispravke u finansijskim izveštajima regulisan je propisima o računovodstvu i MRS, odnosno MSFI.
Prema Mišljenju Sektora za finansijski sistem Ministarstva finansija br. 430-07-00185/2007-16 od 30.8.2007. godine, materijalno značajne greške iz prethodnog perioda u finansijskim izveštajima malih pravnih lica ispravljaju se, prema članu 6. Pravilnika o načinu priznavanja i procenjivanja imovine, obaveza, prihoda i rashoda malih pravnih lica i preduzetnika, korekcijom početnog stanja neraspoređenog dobitka, odnosno gubitka u periodu u kome su utvrđene.
Ispravke grešaka iz ranijih perioda koje se ne smatraju materijalno značajnim greškama u smislu navedenog pravilnika, vrše se u finansijskim izveštajima za period u kojem su te greške ustanovljene.
Prema tome, u skladu sa navedenim, poreski obveznik - malo pravno lice, koji utvrdi grešku iz prethodnog perioda, dužan je da odmah podnese izmenjenu poresku prijavu i poreski bilans, pri čemu, prema navedenom mišljenju, obveznik uz poresku prijavu i poreski bilans ne podnosi nove finansijske izveštaje, već ispravku vrši korekcijom početnog stanja neraspoređenog dobitka, odnosno gubitka u finansijskim izveštajima u periodu u kome su greške utvrđene (ako se radi o materijalno značajnoj grešci) ili korekciju greške vrši ispravkom u finansijskim izveštajima za period u kome je ta greška ustanovljena (ako se radi o grešci koja se ne smatra materijalno značajnom greškom).
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 430-07-00185/2007-04 od 27.9.2007. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)