free web stats

Za nabavku mobilnih telefona se ne može ostvariti poreski kredit

ZA NABAVKU MOBILNIH TELEFONA SE NE MOŽE OSTVARITI PORESKI KREDIT.
 
Po članu 48. stav 1. Zakona o porezu na dobit preduzeća, obvezniku koji izvrši ulaganja u osnovna sredstva u sopstvenoj registrovanoj delatnosti priznaje se pravo na poreski kredit u visini od 20% izvršenog ulaganja, s tim što ne može biti veći od 50% obračunatog poreza u godini u kojoj je izvršeno ulaganje.
Izuzetno od stava 1. ovog člana, obvezniku koji je prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstan u malo preduzeće priznaje se pravo na poreski kredit u visini od 40% izvršenog ulaganja u osnovna sredstva u sopstvenoj registrovanoj delatnosti, s tim što ne može biti veći od 70% obračunatog poreza u godini u kojoj je izvršeno ulaganje.
Prema tome, pravo na poreski kredit u smislu člana 48. Zakona, priznaje se samo ukoliko osnovna sredstva neposredno služe obavljanju registrovane delatnosti, odnosno ako su direktno potrebna u funkciji obavljanja registrovane delatnosti i nalaze se evidentirana u poslovnim knjigama obveznika. U tom kontekstu, priznavanje poreskog kredita za nabavku TV aparata koji služe unapređenju poslovanja, zavisi i konkretno se ceni u odnosu na registrovanu delatnost (pretežna delatnost kao i delatnosti navedene u osnivačkom aktu). Što se tiče priznavanja poreskog kredita za nabavku mobilnih telefona, oni nisu neophodan uslov za obavljanje delatnosti i za njihovu nabavku se ne ostvaruje poreski kredit iz člana 48. Zakona.
U svakom konkretnom slučaju, Poreska uprava u postupku poreske kontrole, utvrđuje sve neophodne činjenice (na osnovu podataka iz poslovnih knjiga i evidencija poreskog obveznika kao i drugih isprava i dokaza), u skladu sa zakonom kojim se uređuje poreski postupak i poreska administracija, koje su od značaja (između ostalog i podatak o registrovanoj delatnosti obveznika) za priznavanje poreskog kredita iz člana 48. Zakona.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 430-07-00140/2007-04 od 22.8.2007. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)