free web stats

Prihodi i rashodi u poreskom bilansu za druga pravna lica

PRIHODI I RASHODI U PORESKOM BILANSU ZA DRUGA PRAVNA LICA.
 
Odredbom člana 1. stav 3. Zakona o porezu na dobit preduzeća propisano je da je poreski obveznik i drugo pravno lice (koje nije organizovano kao preduzeće i zadruga), ako ostvaruje prihode prodajom proizvoda na tržištu ili vršenjem usluga uz naknadu.
Drugo pravno lice (nedobitna organizacija) dužna je da u poreskom bilansu koji je propisan Pravilnikom o sadržaju poreskog bilansa za druga pravna lica (nedobitne organizacije) - obveznike poreza na dobit preduzeća, posebno iskaže prihode ostvarene na tržištu i sa njima povezane rashode i to (u konkretnom slučaju) na Obrascu PBN - Poreski bilans za drugo pravno lice koje primenjuje kontni plan za budžetski sistem.
Rashodi u vezi sa prihodima ostvarenim na tržištu obračunavaju se i iskazuju srazmerno učešću prihoda ostvarenih na tržištu u ukupno ostvarenim prihodima obveznika, nezavisno od klase, odnosno grupe konta na koje se prihodi ostvareni na tržištu, u skladu sa odgovarajućim propisima, evidentiraju u knjigama obveznika. U konkretnom slučaju, kod utvrđivanja srazmere učešća prihoda ostvarenih na tržištu u ukupno ostvarenim prihodima, u prihode ostvarene na tržištu treba uključiti kako prihode od prodaje dobara i usluga tako i prihode koje je obveznik ostvario od prodaje obroka trećim licima, s obzirom da ovi prihodi imaju karakter prihoda ostvarenih na tržištu. Prema tako utvrđenoj srazmeri priznaju se i odgovarajući rashodi, vezani za ostvarivanje prihoda na tržištu, u skladu sa Pravilnikom.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 110-00-00062/2007-04 od 21.2.2007. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)