free web stats

Premije osiguranja se priznaju kao rashod u poreskom bilansu, osim premije po osnovu osiguranja života zaposlenih

PREMIJE OSIGURANJA SE PRIZNAJU KAO RASHOD U PORESKOM BILANSU, OSIM PREMIJE PO OSNOVU OSIGURANJA ŽIVOTA ZAPOSLENIH.
 
Po članu 43. Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za preduzeća, zadruge i preduzetnike, na računu 552 - troškovi premija osiguranja, iskazuju se troškovi premija osiguranja (osiguranje osnovnih sredstava, zaliha, robe u transportu, od odgovornosti prema trećim licima, kolektivno osiguranje zaposlenih od posledica nesrećnih slučajeva i sl.), osim premija po osnovu života zaposlenih.
Zakonom o porezu na dobit preduzeća, nisu ograničeni troškovi premija osiguranja, odnosno u poreskom bilansu ne vrši se korekcija ovih rashoda u odnosu na visinu tih rashoda iskazanu u Bilansu uspeha.
S tim u vezi, ukoliko su troškovi premija osiguranja iskazani u Bilansu uspeha u skladu sa propisima o računovodstvu i reviziji i međunarodnim računovodstvenim standardima, odnosno međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja (premije osiguranja, osim premija po osnovu osiguranja života zaposlenih), ovi rashodi priznaju se u poreskom bilansu obveznika bez ograničenja.
Ukoliko se radi o premijama koje se plaćaju za ugovore o osiguranju života, gde je osiguranik pojedinačno fizičko lice zaposleno kod obveznika, u smislu Zakona, a imajući u vidu i propise o računovodstvu i reviziji, troškovi takvog osiguranja ne mogu se smatrati rashodima u svrhu obavljanja poslovne delatnosti, odnosno u skladu sa članom 7a tačka 8) Zakona ne priznaju se u poreskom bilansu.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 413-00-00330/2006-04 od 17.11.2006. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)