free web stats

Kod ulaganja u osnovna sredstva putem ugovora o finansijskom lizingu, priznaje se pravo na poreski kredit samo za iznos kojim se otkupljuje predmet lizinga

KOD ULAGANJA U OSNOVNA SREDSTVA PUTEM UGOVORA O FINANSIJSKOM LIZINGU, PRIZNAJE SE PRAVO NA PORESKI KREDIT SAMO ZA IZNOS KOJIM SE OTKUPLJUJE PREDMET LIZINGA.
 
Prema članu 48. Zakona o porezu na dobit preduzeća obvezniku koji izvrši ulaganja u osnovna sredstva u sopstvenoj registrovanoj delatnosti priznaje se pravo na poreski kredit u visini od 20% (40% za mala preduzeća) izvršenog ulaganja, s tim što ne može biti veći od 50% (70% za mala preduzeća) obračunatog poreza u godini u kojoj je izvršeno ulaganje.
U slučaju kada primalac lizinga nabavi osnovno sredstvo po osnovu ugovora o finansijskom lizingu, na primaoca lizinga prenosi se ovlašćenje držanja i korišćenja predmeta lizinga (a ne i pravo svojine na predmetu lizinga), na ugovoreno vreme, uz ugovorenu naknadu u ugovorenim ratama. Po isteku ugovora o lizingu, primalac lizinga vraća predmet lizinga davaocu lizinga, osim ako nije predviđeno pravo primaoca lizinga da otkupi predmet lizinga ili da produži ugovor o lizingu.
Prema tome, obvezniku koji nabavi osnovno sredstvo putem ugovora o finansijskom lizingu ne priznaje se pravo na poreski kredit iz člana 48. Zakona, s obzirom da to osnovno sredstvo ne prelazi u vlasništvo obveznika (primaoca lizinga), pa se ne može smatrati da je izvršeno ulaganje u osnovna sredstva obveznika.
Međutim, ukoliko je ugovorom o lizingu predviđeno pravo obveznika (primaoca lizinga) da, po proteku roka na koji je ugovor zaključen, otkupi predmet lizinga i obveznik stekne pravo svojine na predmetu lizinga, u poreskom periodu u kome je predmet lizinga otkupio u celosti i postao njegov vlasnik, obveznik ima pravo na poreski kredit za izvršeno ulaganje (u konkretnom slučaju iznos ulaganja u 2006. godini za otkup predmeta lizinga), pod uslovima propisanim članom 48. Zakona.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 413-00-01452/2006-04 od 18.1.2007. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)