free web stats

Prodaja osnovnog sredstva fizičkom licu se evidentira preko fiskalne kase

PRODAJA OSNOVNOG SREDSTVA FIZIČKOM LICU SE EVIDENTIRA PREKO FISKALNE KASE.
 
U skladu sa odredbom člana 3. st. 1. i 2. Zakona o fiskalnim kasama, lice koje je upisano u odgovarajući registar za promet dobara na malo, odnosno za pružanje usluga fizičkim licima, dužno je da vrši evidentiranje svakog pojedinačno ostvarenog prometa preko fiskalne kase. Obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase postoji i u slučaju kada se usluga pruža fizičkom licu, a naknadu za pružene usluge snosi pravno lice, odnosno preduzetnik, i to nezavisno od načina plaćanja (gotovina, ček, kartica i bezgotovinsko plaćanje).
Saglasno odredbi člana 3. stav 3. Zakona, obaveza evidentiranja svakog pojedinačno ostvarenog prometa preko fiskalne kase ne odnosi se na poljoprivrednog proizvođača i vlasnika samostalne zanatske radnje koji na pijačnim tezgama i sličnim objektima prodaju poljoprivredne proizvode, odnosno sopstvene proizvode zanatstva i domaće radinosti, kao i na bankarske organizacije, osiguravajuće organizacije, PTT i javna preduzeća koja naknadu za prodata dobra, odnosno pružene usluge fizičkim licima naplaćuju ispostavljanjem računa o obračunu potrošnje preko mernih instrumenata (grejanje, gas, telefon, električna energija, voda i dr.).
Uredbom o određivanju lica na koja se usled specifičnosti delatnosti koje obavljaju, ne odnosi obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase, određena su lica na koja se ne odnosi obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase.
Prema tome, u skladu sa navedenim odredbama Zakona, kao i Uredbom, privredni subjekt koji ostvaruje promet usluga u okviru delatnosti 74402 (Ostale usluge reklame i propagande) drugim privrednim subjektima (pravnim licima i preduzetnicima) nema obavezu evidentiranja tako ostvarenog prometa preko fiskalne kase.
Pri tome, promet koji privredni subjekt ostvari vršenjem usluga u okviru navedene delatnosti fizičkim licima, dužan je da tako ostvaren promet evidentira preko fiskalne kase, s obzirom na to da lica koja obavljaju pomenutu delatnost Zakonom i Uredbom nisu oslobođena obaveze evidentiranja prometa preko fiskalne kase.
Takođe, privredni subjekt koji promet dobrima (osnovnih sredstava) ostvari prometom dobara drugim privrednim subjektima (pravnim licima i preduzetnicima), nema obavezu evidentiranja tako ostvarenog prometa preko fiskalne kase.
Međutim, promet koji privredni subjekt ostvari prodajom osnovnih sredstava fizičkim licima dužan je da evidentira preko fiskalne kase, nezavisno od načina plaćanja (gotovina, ček, kartica i bezgotovinsko plaćanje), s obzirom na to da navedeni promet nije izuzet od obaveze evidentiranja prometa preko fiskalne kase članom 3. Zakona, kao i Uredbom.
Privredni subjekt, pre otpočinjanja vršenja delatnosti usluga reklame i propagande, dužan je da pored odluke o početku obavljanja pomenute delatnosti, u svom osnivačkom aktu ima upisanu šifru delatnosti 74402 (Ostale usluge reklame i propagande).
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 430-00-00069/2008-04 od 7.4.2008. godine)
 

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)