free web stats

Pruženu uslugu fizičkom licu bez naknade privredni subjekt nije dužan da evidentira preko fiskalne kase

PRUŽENU USLUGU FIZIČKOM LICU BEZ NAKNADE PRIVREDNI SUBJEKT NIJE DUŽAN DA EVIDENTIRA PREKO FISKALNE KASE.
 
Saglasno odredbi člana 4. tačka 20) Zakona o fiskalnim kasama, fiskalna kasa mora da onemogući brisanje ili zamenu podataka o već programiranim dobrima ili uslugama u bazi podataka fiskalne kase, osim cene jedinice mere, od momenta formiranja prvog fiskalnog isečka u tekućem periodu do momenta izrade dnevnog izveštaja za tekući period. Nova dobra ili usluge se mogu dodavati u bazu podataka fiskalne kase u toku celog dana.
U skladu sa odredbom člana 12. stav 1. Zakona, fiskalni isečak je fiskalni dokument u kome se evidentira svaki pojedinačno ostvareni promet dobara na malo, odnosno usluga fizičkim licima koje kupac dobara, odnosno korisnik usluga plaća gotovinom, čekom ili karticom.
Prema tome, u skladu sa navedenim odredbama Zakona odobravanje popusta za pružene usluge na ukupan iznos iskazan u fiskalnom isečku nije dozvoljen. Privredni subjekt može utvrditi različite uslove plaćanja na osnovu kojih se jedna usluga pruža po različitim cenama u odnosu na pojedine kategorije korisnika usluga, po odluci preduzeća za korisnike usluga koji, u konkretnom slučaju, vrše i osiguranje vozila kod istog privrednog subjekta koji im pruža uslugu tehničkog pregleda. Na taj način, moguće je jednu vrstu usluge definisati u bazi podataka fiskalne kase sa više šifara artikala u skladu sa cenama, pa pod prvim nazivom definisati redovnu cenu usluge, a za istu uslugu definisati artikal sa drugom dodatnom slovnom oznakom i cenom iz pomenute odluke.
Pri tome, potrebno je naglasiti da fiskalne kase mogu da prime u bazu podataka operativne memorije od nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada artikala, tako da multipliciranje osnovne baze podataka o artiklima na prikazani način ne predstavlja problem.
Kada je u pitanju pružanje navedenih usluga fizičkom licu bez naknade, privredni subjekt tako pruženu uslugu nije dužan da evidentira preko fiskalne kase.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 430-00-00320/2007-04 od 29.11.2007. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)