free web stats

Evidentiranje različitih vrsta prometa na jednoj lokaciji preko jedne fiskalne kase

EVIDENTIRANJE RAZLIČITIH VRSTA PROMETA NA JEDNOJ LOKACIJI PREKO JEDNE FISKALNE KASE.
 
U skladu sa odredbom člana 3. st. 1. i 2. Zakona o fiskalnim kasama, lice koje je upisano u odgovarajući registar za promet dobara na malo, odnosno za pružanje usluga fizičkim licima, dužno je da vrši evidentiranje svakog pojedinačno ostvarenog prometa preko fiskalne kase. Obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase postoji i u slučaju kada se usluga pruža fizičkom licu, a naknadu za pružene usluge snosi pravno lice, odnosno preduzetnik, i to nezavisno od načina plaćanja (gotovina, ček, kartica i bezgotovinsko plaćanje).
Članom 12. stav 2. tačke 1) i 2) propisano je da fiskalni isečak obavezno sadrži naziv obveznika i naziv i adresu prodajnog mesta i poreski identifkacioni broj (PIB) obveznika.
Prema tome, u skladu sa navedenim odredbama Zakona privredni subjekt koji ostvaruje promet dobara fizičkim licima (vozila i rezervni delovi), kao i pružanje usluga fizičkim licima (servisiranje vozila), pri čemu se prodaja i servisiranje obavljaju na istoj lokaciji i u okviru istog privrednog subjekta (pri čemu se finansijsko zaduženje i razduženje vrše jedinstveno), može takav promet evdentirati preko jedne fiskalne kase instalirane u tom objektu.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 430-00-00058/2008-04 od 28.03.2008. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)