free web stats

Privredni subjekt koji se bavi prometom dobara na malo dužan je da pravnom licu ili preduzetniku izda i račun u skladu sa Zakonom o porezu na dodatu vrednost i da u tom računu upiše broj fiskalnog isečka

PRIVREDNI SUBJEKT KOJI SE BAVI PROMETOM DOBARA NA MALO DUŽAN JE DA PRAVNOM LICU ILI PREDUZETNIKU IZDA I RAČUN U SKLADU SA ZAKONOM O POREZU NA DODATU VREDNOST I DA U TOM RAČUNU UPIŠE BROJ FISKALNOG ISEČKA.
 
U skladu sa odredbom člana 3. st. 1. i 2. Zakona o fiskalnim kasama, lice koje je upisano u odgovarajući registar za promet dobara na malo, odnosno za pružanje usluga fizičkim licima, dužno je da vrši evidentiranje svakog pojedinačno ostvarenog prometa preko fiskalne kase. Obaveza evidentiranja svakog pojedinačno ostvarenog prometa preko fiskalne kase postoji i u slučaju kada se usluga pruža fizičkom licu, a naknadu za pružene usluge snosi pravno lice, odnosno preduzetnik, i to nezavisno od načina plaćanja (gotovina, ček, kartica i bezgotovinsko plaćanje).
Prema tome, obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase odnosi se na svaki pojedinačni promet dobara na malo, nezavisno da li je kupac fizičko, pravno lice ili preduzetnik. U slučaju kada se vrši promet dobara na malo pravnom licu ili preduzetniku, privredni subjekt koji se bavi prometom dobara na malo dužan je da formira, odštampa i izda fiskalni isečak fiskalne kase čime je evidentiran i taj promet. Privredni subjekt koji se bavi prometom dobara na malo dužan je da pravnom licu ili preduzetniku izda i račun ili drugi dokument u skladu sa propisima kojima se uređuje porez na dodatu vrednost i da u tom računu (fakturi) upiše broj fiskalnog isečka na osnovu koga je promet evidentiran preko fiskalne kase.
Ovako označen račun (sa upisanim brojem fiskalnog isečka) služi kupcu dobra (pravno lice i preduzetnik) za pravdanje plaćanja u gotovom novcu, odnosno za isplatu gotovog novca u skladu sa Odlukom o uslovima i načinu plaćanja u gotovom novcu u dinarima za pravna i za fizička lica koja obavljaju delatnost, kao i osnov za bezgotovinsko plaćanje.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 430-00-00173/2007-04 od 29.8.2007. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)