free web stats

Promet koji privredni subjekt ostvari prometom dobara fizičkim licima na sajmovima, izložbama, vašarima i sličnim manifestacijama, dužan je da evidentira preko fiskalne kase

PROMET KOJI PRIVREDNI SUBJEKT OSTVARI PROMETOM DOBARA FIZIČKIM LICIMA NA SAJMOVIMA, IZLOŽBAMA, VAŠARIMA I SLIČNIM MANIFESTACIJAMA, DUŽAN JE DA EVIDENTIRA PREKO FISKALNE KASE.
 
1. U skladu sa odredbom člana 3. stav 1. Zakona o fiskalnim kasama lice koje je upisano u odgovarajući registar za promet dobara na malo, odnosno za pružanje usluga fizičkim licima, dužno je da vrši evidentiranje svakog pojedinačno ostvarenog prometa preko fiskalne kase.
Saglasno odredbi člana 3. stav 3. Zakona, obaveza evidentiranja svakog pojedinačno ostvarenog prometa preko fiskalne kase ne odnosi se na poljoprivrednog proizvođača i vlasnika samostalne zanatske radnje koji na pijačnim tezgama i sličnim objektima prodaju poljoprivredne proizvode, odnosno sopstvene proizvode zanatstva i domaće radinosti, kao i na bankarske organizacije, osiguravajuće organizacije, PTT i javna preduzeća koja naknadu za prodata dobra, odnosno pružene usluge fizičkim licima naplaćuju ispostavljanjem računa o obračunu potrošnje preko mernih instrumenata (grejanje, gas, telefon, električna energija, voda i dr.).
Uredbom o određivanju lica na koja se, usled specifičnosti delatnosti koje obavljaju, ne odnosi obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase, određena su lica na koja se ne odnosi obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase.
Članom 12. stav 1. Zakona propisano je da je fiskalni isečak dokument u kome se evidentira svaki pojedinačno ostvareni promet dobara na malo, odnosno usluga fizičkim licima koje kupac dobara, odnosno korisnik usluga plaća gotovinom, čekom ili karticom. Stavom 2. tačka 1) člana 12. Zakona, propisano je da fiskalni isečak obavezno sadrži naziv obveznika i naziv i adresu prodajnog mesta.
Odredbom člana 13. Zakona, propisano je da je obveznik dužan da formira i štampa jednom dnevno, na kraju rada dnevni izveštaj kao fiskalni dokument, u kome se evidentiraju totali prometa dobara i usluga iz svih fiskalnih isečaka zabeleženih u operativnoj memoriji, sačinjenih od trenutka formiranja prethodnog dnevnog izveštaja.
Članom 37. Zakona propisano je da je u slučaju promene mesta prodaje dobara, odnosno pružanja usluga, obveznik dužan da najkasnije u roku od tri dana pre promene mesta prodaje dobara, odnosno pružanja usluga podnese zahtev za fiskalizaciju Poreskoj upravi, preko ovlašćenog servisa. Ovlašćeni servis je dužan da na licu mesta, pre početka evidentiranja prometa na novom mestu prodaje dobara, odnosno pružanja usluga, u prisustvu ovlašćenog radnika Poreske uprave, izvrši odgovarajuću promenu podataka u operativnoj memoriji fiskalne kase i iste upiše u servisnu knjižicu. U tom slučaju Poreska uprava donosi novo rešenje o fiskalizaciji.
Odredbom člana 38. Zakona, propisano je da obveznik može da otpočne obavljanje delatnosti prometa dobara na malo, odnosno pružanja usluga fizičkim licima, posle fiskalizacije fiskalne kase i njenog instaliranja u objektu, odnosno na mestu na kome se obavlja promet, odnosno pružaju usluge.
Odredbom člana 11. stav 1. Pravilnika o postupku fiskalizacije, sadržaju evidencije o ovlašćenim servisima i serviserima i izgledu, sadržaju i načinu vođenja dosijea i servisne knjižice fiskalne kase, propisano je da ako je mesto instaliranja fiskalne kase objekat, odnosno prostor koji ispunjava propisane uslove, ili se delatnost obavlja u stanu, u prvom delu Obrasca IPU, tačka 2) Objekat, odnosno mesto instaliranja fiskalne kase, u delu Podaci, obveznik upisuje: naziv objekta, odnosno prostora u kojem obavlja delatnost, poštanski broj mesta i naziv mesta gde se objekat, prostor, odnosno stan nalazi, adresa (naziv ulice i kućni broj) gde se objekat, prostor, odnosno stan nalazi, telefon/telefaks u objektu, prostoru, odnosno stanu lica za kontakt.
Saglasno članu 17. stav 1. Pravilnika, ako obveznik pored vršenja prometa dobara u maloprodajnom objektu, odnosno mestu vršenja prometa, vrši i promet dobara, odnosno pružanja usluga na sajmovima, izložbama, vašarima i sličnim manifestacijama, dužan je da za vreme vršenja prometa na sajmovima, izložbama, vašarima i sličnim manifestacijama u operativnu memoriju fiskalne kase, u prvom opcionom bloku unese naziv sajma, izložbe, vašara i slične manifestacije, vreme trajanja sajma, izložbe, vašara i slične manifestacije, poštanski broj i naziv mesta održavanja izložbe, vašara i slične manifestacije, kao i adresu (ulicu i broj), odnosno broj štanda.
Prema tome, saglasno navedenim odredbama Zakona, promet koji privredni subjekt ostvari prometom dobara fizičkim licima na sajmovima, izložbama, vašarima i sličnim manifestacijama, dužan je da evidentira preko fiskalne kase.
Privredni subjekt koji nema maloprodajni objekt, dužan da prilikom prve fiskalizacije fiskalne kase koju će koristiti na sajmovima, izložbama, vašarima i sličnim manifestacijama, u prvom delu Obrasca IPU, tačka 2) Objekat, odnosno mesto instaliranja fiskalne kase, u delu Podaci, upiše naziv i adresu objekta, odnosno prostora u kojem obavlja svoju delatnost, u konkretnom slučaju naziv i adresu sedišta privrednog subjekta. Promenu podataka u operativnoj memoriji fiskalne kase o adresi objekta ili mesta prodaje u slučaju prodaje dobara ili pružanja usluga na sajmovima, izložbama, vašarima i sličnim manifestacijama, privredni subjekt je dužan da izvrši u skladu sa odredbom člana 17. Pravilnika.
Takođe, privredni subjekt je dužan da formira i štampa jednom dnevno, na kraju rada dnevni izveštaj za svaki radni dan. Privredni subjekt odlukom o trajanju i rasporedu radnog vremena, koju donosi u skladu sa propisima o trgovini i drugim propisima kojima se uređuje isticanje obaveštenja o radnom vremenu i poštovanju propisanog radnog vremena, odlučuje o trajanju i rasporedu radnog vremena, pa samim tim dnevne izveštaje fiskalne kase formira i štampa za sve radne dane navedene u odluci.
2. U skladu sa odredbom člana 6. stav 1. Zakona propisano je da fiskalna kasa mora da ima terminal za daljinsko očitavanje svih formiranih dnevnih izveštaja iz fiskalne kase (dalje: terminal za daljinsko očitavanje) za zadati period, osim fiskalne kase preko koje se vrši evidentiranje prometa na pijačnim tezgama i fiskalne kase preko koje se vrši evidentiranje prometa u okviru obavljanja delatnosti koja zahteva čestu promenu mesta prodaje dobara, odnosno pružanja usluga.
Pod delatnostima koje zahtevaju čestu promenu mesta prodaje dobara, odnosno pružanja usluga podrazumevaju se delatnosti određene Pravilnikom o određivanju delatnosti za čije obavljanje nije potreban poseban prostor, samo u slučaju kada lica nemaju poseban prostor u kome obavljaju pomenute delatnosti, već delatnost obavljaju isključivo kod korisnika.
Prema tome, lica koja imaju prostor u kome obavljaju delatnost, u konkretnom slučaju sedište privrednog subjekta, a koja su prema Zakonu u obavezi da evidentiraju promet preko fiskalne kase, pri čemu promet dobara, odnosno usluga obavljaju van sedišta, u obavezi su da periodično priključuju fiskalnu kasu na terminal za daljinsko očitavanje koji se nalazi u sedištu.
Period priključivanja definiše Poreska uprava preko komandi koje zadaje terminalu za daljinsko očitavanje, a koji se vizuelno signalizira obvezniku od strane terminala za daljinsko očitavanje. Prilikom priključivanja terminala za daljinsko očitavanje, čitaju se podaci iz fiskalne memorije fiskalne kase i upisuju u terminal, posle čega se fiskalna kasa može odvojiti od terminala i ponovo koristiti van sedišta za evidentiranje prometa.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 430-00-00126/2007-04 od 16.7.2007. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)