free web stats

Promet koji ostvari privredni subjekt u slučaju pružanja usluga oglašavanja u štampanim medijima fizičkim licima, dužan je da evidentira preko fiskalne kase

PROMET KOJI OSTVARI PRIVREDNI SUBJEKT U SLUČAJU PRUŽANJA USLUGA OGLAŠAVANJA U ŠTAMPANIM MEDIJIMA FIZIČKIM LICIMA, DUŽAN JE DA EVIDENTIRA PREKO FISKALNE KASE.
 
U skladu sa odredbom člana 3. st. 1. i 2. Zakona o fiskalnim kasama, lice koje je upisano u odgovarajući registar za promet dobara na malo, odnosno za pružanje usluga fizičkim licima, dužno je da vrši evidentiranje svakog pojedinačno ostvarenog prometa preko fiskalne kase. Obaveza evidentiranja svakog pojedinačno ostvarenog prometa preko fiskalne kase postoji i u slučaju kada se usluga pruža fizičkom licu, a naknadu za pružene usluge snosi pravno lice, odnosno preduzetnik, i to nezavisno od načina plaćanja (gotovina, ček, kartica i bezgotovinsko plaćanje).
Saglasno odredbi člana 3. stav 3. Zakona, obaveza evidentiranja svakog pojedinačno ostvarenog prometa preko fiskalne kase ne odnosi se na poljoprivrednog proizvođača i vlasnika samostalne zanatske radnje koji na pijačnim tezgama i sličnim objektima prodaju poljoprivredne proizvode, odnosno sopstvene proizvode zanatstva i domaće radinosti, kao i na bankarske organizacije, osiguravajuće organizacije, PTT i javna preduzeća koja naknadu za prodata dobra, odnosno pružene usluge fizičkim licima naplaćuju ispostavljanjem računa o obračunu potrošnje preko mernih instrumenata (grejanje, gas, telefon, električna energija, voda i dr.).
Uredbom o određivanju lica na koja se, usled specifičnosti delatnosti koje obavljaju, ne odnosi obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase, određena su lica na koja se ne odnosi obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase.
Prema tome, s obzirom na to da usluge oglašavanja u štampanim medijima nisu izuzete od obaveze evidentiranja prometa preko fiskalne kase navedenim članom Zakona, kao ni navedenom uredbom, promet koji ostvari privredni subjekt u slučaju pružanja pomenutih usluga fizičkim licima, nezavisno da li naknadu za pružene usluge snosi fizičko lice, odnosno pravno lice ili preduzetnik, dužan je da evidentira preko fiskalne kase po obavljenoj usluzi, bez obzira da li se naplata vrši gotovinski ili bezgotovinskom uplatom na račun privrednog subjekta koji pruža usluge.
U slučaju kada privredni subjekt koji pruža pomenute usluge po obavljenoj usluzi izdaje račun ili drugi dokument za bezgotovinsko plaćanje, dužan je da tom računu (u konkretnom slučaju oglasnom računu) upiše broj fiskalnog isečka na osnovu koga je promet evidentiran preko fiskalne kase.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 413-00-00235/2007-04 od 6.9.2007. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)