free web stats

Poreski obveznici koji su nabavili terminal za daljinsko očitavanje u 2006. godini nemaju pravo na subvenciju

PORESKI OBVEZNICI KOJI SU NABAVILI TERMINAL ZA DALJINSKO OČITAVANJE U 2006. GODINI NEMAJU PRAVO NA SUBVENCIJU.
 
Odredbom člana 2. Uredbe o uslovima, načinu i postupku davanja subvencija za nabavku terminala za daljinsko očitavanje dnevnih izveštaja iz fiskalne kase, propisano je da se subvencija može dati za nabavku jednog terminala licu koje je nabavilo, platilo i instaliralo, odnosno stavilo u funkciju taj terminal i to:
1) pravnim licima i preduzetnicima - obveznicima poreza na dodatu vrednost koji su u podnetoj evidencionoj prijavi Poreskoj upravi iskazali da su u prethodnih 12 meseci ostvarili ukupan promet do 20.000.000 dinara ili koji su, pri otpočinjanju delatnosti, procenili da će u narednih 12 meseci ostvariti ukupan promet do 20.000.000 dinara;
2) pravnim licima i preduzetnicima koji nisu obveznici poreza na dodatu vrednost.
Subvencija iznosi 150 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan donošenja rešenja o umanjenju poreske obaveze iz člana 5. stav 1. ove uredbe.
Takođe, odredbama čl. 4. i 5. ove uredbe propisuje se način i postupak ostvarivanja prava na subvenciju. Zahtev za dobijanje subvencije podnosi se u roku od 15 dana od dana priključenja nabavljenog terminala. Uz zahtev se podnosi račun o nabavci terminala i dokaz da je izvršeno plaćanje tog računa. Zahtev se podnosi na Obrascu ZST - Zahtev za davanje subvencije za nabavku terminala za daljinsko očitavanje dnevnih izveštaja iz fiskalne kase. Poreska uprava najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema zahteva, dužna je da na osnovu uredno podnetog zahteva donese rešenje o umanjenju poreske obaveze podnosiocima zahteva.
Prema tome, poreski obveznici koji su terminal za daljinsko očitavanje dnevnih izveštaja iz fiskalne kase nabavili 2005. godine, pri čemu je zahtev za subvenciju za nabavku terminala podnet Poreskoj upravi u 2006. godini, odnosno u roku od 15 dana od dana priključenja na interfejs fiskalne kase, imaju pravo, prema Uredbi, na subvenciju u 2006. godini, ukoliko poseduju dokaz da su terminal nabavili u 2005. godini.
Poreski obveznici koji su prema Zakonu o fiskalnim kasama dužni da priključe terminal za daljinsko očitavanje dnevnih izveštaja iz fiskalne kase na interfejs fiskalne kase, kao i novoosnovani privredni subjekti - poreski obveznici, koji nabavljaju terminal za daljinsko očitavanje dnevnih izveštaja iz fiskalne kase u 2006. godini, ne mogu ostvariti pravo na subvenciju za nabavku terminala, s obzirom da je Uredba doneta na osnovu Zakona o budžetu Republike Srbije za 2005. godinu, koji je prestao da važi.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 413-00-00354/2006-04 od 13.12.2006. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)