free web stats

Za svaku fiskalizovanu kasu u maloprodajnom objektu obavezno je štampanje dnevnog izveštaja

ZA SVAKU FISKALIZOVANU KASU U MALOPRODAJNOM OBJEKTU OBAVEZNO JE ŠTAMPANJE DNEVNOG IZVEŠTAJA.
 
Saglasno članu 13. stav 1. Zakona o fiskalnim kasama, dnevni izveštaj je fiskalni dokument koji je obveznik dužan da formira i štampa jednom dnevno, na kraju rada.
Članom 18. stav 6. Zakona propisano je da obveznik ne može u objektu ili drugom mestu na kome se vrši promet dobara na malo, odnosno pružaju usluge fizičkim licima držati drugu registar kasu osim fiskalne.
Odredbom člana 38. Zakona, propisano je da obveznik može da otpočne obavljanje delatnosti prometa dobara na malo, odnosno pružanja usluga fizičkim licima, posle fiskalizacije fiskalne kase i njenog instaliranja u objektu, odnosno na mestu na kome se obavlja promet odnosno pružaju usluge.
Prema tome, privredni subjekt koji ima potrebu za formiranjem više naplatnih mesta u jednom maloprodajnom objektu, odnosno ima potrebu za rezervnom fiskalnom kasom, saglasno navedenim odredbama Zakona, dužan je da fiskalizuje sve kase na kojima vrši evidentiranje ostvarenog prometa, kao i rezervnu fiskalnu kasu.
U slučaju kada privredni subjekt u svom maloprodajnom objektu ima više fiskalizovanih kasa, a evidentira promet samo preko jedne fiskalne kase dužan je da formira i odštampa dnevni izveštaj za sve fiskalne kase koje se nalaze u maloprodajnom objektu, bez obzira što je stanje dnevnog izveštaja nula.
Ukoliko obveznik koji ima više naplatnih mesta u svom objektu ukine jedno ili više naplatnih mesta, odnosno oceni da mu jedna od fiskalnih kasa nije potrebna, može podneti zahtev za defiskalizaciju fiskalne kase (konkretno fiskalna kasa koja se koristila na dan otvaranja maloprodajnog objekta).
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 430-00-00285/2006-04 od 13.12.2006. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)