free web stats

Kada obveznik pdv pruža uslugu tehničkog pregleda bez naknade, postoji obaveza obračunavanja i plaćanja pdv

KADA OBVEZNIK PDV PRUŽA USLUGU TEHNIČKOG PREGLEDA BEZ NAKNADE, POSTOJI OBAVEZA OBRAČUNAVANJA I PLAĆANJA PDV.
 
Odredbom člana 3. Zakona o porezu na dodatu vrednost propisano je, da su predmet oporezivanja PDV isporuka dobara i pružanje usluga (dalje: promet dobara i usluga) koje poreski obveznik izvrši u Republici uz naknadu, u okviru obavljanja delatnosti, kao i uvoz dobara u Republiku.
Promet usluga, u smislu ovog zakona, su svi poslovi i radnje u okviru obavljanja delatnosti koji nisu promet dobara iz člana 4. ovog zakona (odredba člana 5. stav 1. Zakona).
Sa prometom usluga uz naknadu, u skladu sa odredbom člana 5. stav 4. tačka 3) Zakona, smatra se svako drugo pružanje usluga bez naknade.
Odredbom člana 23. stav 1. Zakona propisano je, da opšta stopa PDV za oporezivi promet dobara i usluga ili uvoz dobara iznosi 18%.
Saglasno navedenim zakonskim odredbama, kada obveznik PDV pruža uslugu tehničkog pregleda bez naknade, radi se o prometu usluga za koji postoji obaveza obračunavanja i plaćanja PDV. U tom slučaju, osnovicu za obračun PDV, prema odredbama člana 18. st. 1. i 2. Zakona, čini cena koštanja te ili slične usluge, bez PDV, u momentu izvršenja prometa usluge. Cenom koštanja navedene usluge smatra se iznos ukupnih troškova koje obveznik PDV - pružalac usluge tehničkog pregleda ima po osnovu pružanja ove usluge.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 413-00-671/2008-04 od 17.3.2008. godine)
 

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)