free web stats

Prefakturisavanje troškova od strane holding kompanije zavisnim preduzećima nije predmet oporezivanja pdv

„PREFAKTURISAVANJE“ TROŠKOVA OD STRANE HOLDING KOMPANIJE ZAVISNIM PREDUZEĆIMA NIJE PREDMET OPOREZIVANJA PDV.
 
Saglasno odredbi člana 3. Zakona o porezu na dodatu vrednost, predmet oporezivanja PDV su isporuka dobara i pružanje usluga (dalje: promet dobara i usluga) koje poreski obveznik izvrši u Republici uz naknadu, u okviru obavljanja delatnosti, kao i uvoz dobara u Republiku.
Shodno navedenoj zakonskoj odredbi, kada holding kompanija sa više zavisnih preduzeća zajednički koristi istu poslovnu zgradu, pri čemu računi za električnu energiju, vodu i usluge u okviru održavanja poslovne zgrade glase na holding kompaniju, a prema odluci upravnog odbora holding kompanije predmetne troškove snose svi korisnici poslovne zgrade srazmerno procentu korišćenja, pri čemu su sva ova lica vlasnici delova iste poslovne zgrade, na novčani iznos koji holding kompanija potražuje po ovom osnovu od ostalih preduzeća sa kojima zajednički koristi poslovnu zgradu, ne postoji obaveza obračunavanja i plaćanja PDV, s obzirom da se ne radi o naknadi za promet koji je predmet oporezivanja PDV. U ovom slučaju, za tzv. prefakturisavanje predmetnih troškova ne izdaje se račun iz člana 42. Zakona.
Saglasno odredbi člana 27. Zakona, prethodni porez je iznos PDV obračunat u prethodnoj fazi prometa dobara i usluga, odnosno plaćen pri uvozu dobara, a koji obveznik može da odbije od PDV koji duguje.
Prema odredbi člana 28. stav 1. Zakona, pravo na odbitak prethodnog poreza obveznik može da ostvari ako dobra nabavljena u Republici ili iz uvoza, uključujući i nabavku opreme, kao i objekata za vršenje delatnosti i ekonomski deljivih celina u okviru tih objekata, odnosno primljene usluge, koristi ili će ih koristiti za promet dobara i usluga:
1) koji je oporeziv PDV;
2) za koji u skladu sa članom 24. ovog zakona postoji oslobođenje od plaćanja PDV;
3) koji je izvršen u inostranstvu, ako bi za taj promet postojalo pravo na odbitak prethodnog poreza da je izvršen u Republici.
Pravo na odbitak prethodnog poreza, prema odredbi člana 28. stav 2. Zakona, obveznik može da ostvari ako poseduje račun izdat od strane drugog obveznika u prometu o iznosu prethodnog poreza, u skladu sa ovim zakonom ili dokument o izvršenom uvozu dobara, u kojem je iskazan prethodni porez, odnosno kojim se potvrđuje da je primalac ili uvoznik tako iskazani PDV platio prilikom uvoza.
Odredbom stava 3. člana 28. Zakona propisano je, da u poreskom periodu u kojem su ispunjeni uslovi iz st. 1. i 2. člana 28. Zakona, obveznik može da odbije prethodni porez od dugovanog PDV, i to:
1) obračunati i iskazani PDV za promet dobara i usluga, koji je ili će mu biti izvršen od strane drugog obveznika u prometu;
2) PDV koji je plaćen prilikom uvoza dobara.
Pravo na odbitak prethodnog poreza nastaje danom ispunjenja uslova iz st. 1. do 3. ovog člana (stav 4. člana 28. Zakona).
U skladu sa navedenim zakonskim odredbama, u slučaju kada holding kompanija sa više zavisnih preduzeća zajednički koristi istu poslovnu zgradu, pri čemu računi za električnu energiju, vodu i usluge u okviru održavanja poslovne zgrade glase na holding kompaniju, a prema odluci upravnog odbora holding kompanije predmetne troškove snose svi korisnici poslovne zgrade srazmerno procentu korišćenja, pri čemu su sva ova lica vlasnici delova iste poslovne zgrade, pravo na odbitak prethodnog poreza obračunatog i u računu iskazanog od strane prethodnih učesnika u prometu za promet električne energije, vode i usluga u okviru održavanja poslovne zgrade, može da ostvari samo holding kompanija, i to u delu PDV koji je obračunat na pripadajući deo naknade za promet navedenih dobara i usluga koje koristi holding kompanija.
U evidenciji koju je holding kompanija dužna da vodi u skladu sa odredbom člana 46. Zakona i odredbama Pravilnika o obliku, sadržini i načinu vođenja evidencije o PDV, unose se podaci koji se odnose na deo troškova koji pripada holding kompaniji.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 413-00-1434/2007-04 od 26.2.2008. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)