free web stats

PDV obveznik ima pravo na odbitak prethodnog poreza po osnovu dekoracija poslovnog prostora, osim kada se radi o dekoraciji administrativnih prostorija

PDV OBVEZNIK IMA PRAVO NA ODBITAK PRETHODNOG POREZA PO OSNOVU DEKORACIJA POSLOVNOG PROSTORA, OSIM KADA SE RADI O DEKORACIJI ADMINISTRATIVNIH PROSTORIJA.
 
Saglasno odredbi člana 27. Zakona o porezu na dodatu vrednost, prethodni porez je iznos PDV obračunat u prethodnoj fazi prometa dobara i usluga, odnosno plaćen pri uvozu dobara, a koji obveznik može da odbije od PDV koji duguje.
Prema odredbi člana 28. stav 1. Zakona, pravo na odbitak prethodnog poreza obveznik može da ostvari ako dobra nabavljena u Republici ili iz uvoza, uključujući i nabavku opreme, kao i objekata za vršenje delatnosti i ekonomski deljivih celina u okviru tih objekata, odnosno primljene usluge, koristi ili će ih koristiti za promet dobara i usluga:
1) koji je oporeziv PDV;
2) za koji u skladu sa članom 24. Zakona postoji oslobođenje od plaćanja PDV;
3) koji je izvršen u inostranstvu, ako bi za taj promet postojalo pravo na odbitak prethodnog poreza da je izvršen u Republici.
Pravo na odbitak prethodnog poreza, prema odredbi člana 28. stav 2. Zakona, obveznik može da ostvari ako poseduje račun izdat od strane drugog obveznika u prometu o iznosu prethodnog poreza, u skladu sa ovim zakonom ili dokument o izvršenom uvozu dobara, u kojem je iskazan prethodni porez, odnosno kojim se potvrđuje da je primalac ili uvoznik tako iskazani PDV platio prilikom uvoza.
Odredbom stava 3. istog člana Zakona propisano je, da u poreskom periodu u kojem su ispunjeni uslovi iz st. 1. i 2. člana 28. Zakona, obveznik može da odbije prethodni porez od dugovanog PDV, i to:
1) obračunati i iskazani PDV za promet dobara i usluga, koji je ili će mu biti izvršen od strane drugog obveznika u prometu;
2) PDV koji je plaćen prilikom uvoza dobara.
Pravo na odbitak prethodnog poreza nastaje danom ispunjenja uslova iz st. 1. do 3. ovog člana (stav 4. istog člana Zakona).
Odredbom člana 29. stav 1. tačka 3) Zakona propisano je, da obveznik nema pravo na odbitak prethodnog poreza po osnovu nabavke ili uvoza tepiha, električnih aparata za domaćinstvo, televizijskih i radio prijemnika, umetničkih dela likovne i primenjene umetnosti i drugih ukrasnih predmeta, koji se koriste za opremanje administrativnih prostorija.
Saglasno navedenim zakonskim odredbama, a uz ispunjenje propisanih uslova, obveznik PDV ima pravo na odbitak prethodnog poreza obračunatog od strane prethodnog učesnika u prometu, odnosno plaćenog pri, uvozu, po osnovu nabavke novogodišnjih ukrasa namenjenih dekoraciji poslovnog prostora, osim u slučaju, kada se nabavka dobara vrši u cilju opremanja, odnosno dekoracije administrativnih prostorija.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 413-00-1854/2007-04 od 15.1.2008. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)