free web stats

Poreski tretman prometa dobara privrednom društvu sa teritorije AP Kosovo i Metohija, a koja se otpremaju u Republiku Crnu Goru

PORESKI TRETMAN PROMETA DOBARA PRIVREDNOM DRUŠTVU SA TERITORIJE AP KOSOVO I METOHIJA, A KOJA SE OTPREMAJU U REPUBLIKU CRNU GORU.
 
Prema odredbi člana 3. Zakona o porezu na dodatu vrednost, predmet oporezivanja PDV su isporuka dobara i pružanje usluga (dalje: promet dobara i usluga) koje poreski obveznik izvrši u Republici uz naknadu, u okviru obavljanja delatnosti, kao i uvoz dobara u Republiku.
Promet dobara, u smislu ovog zakona, a u skladu sa odredbom člana 4. stav 1. Zakona, je prenos prava raspolaganja na telesnim stvarima (dalje: dobra) licu koje tim dobrima može raspolagati kao vlasnik, ako ovim zakonom nije drukčije određeno.
Prema odredbi člana 24. stav 1. tač. 2) i 3) Zakona, PDV se ne plaća na promet dobara koje obveznik ili treće lice, po njegovom nalogu, šalje ili otprema u inostranstvo, kao i promet dobara koja inostrani primalac ili treće lice, po njegovom nalogu, šalje ili otprema u inostranstvo.
Odredbom člana 3. stav 1. Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja poreskih oslobođenja kod PDV sa pravom i bez prava na odbitak prethodnog poreza propisano je, da poresko oslobođenje iz člana 24. stav 1. tač. 2) i 3) Zakona za dobra koja se šalju ili otpremaju u inostranstvo (dalje: izvoz dobara), obveznik može da ostvari ako poseduje izvoznu deklaraciju koja sadrži potvrdu da su dobra istupila sa teritorije Republike Srbije (dalje: izvozna deklaracija), odnosno overenu kopiju izvozne deklaracije, o izvršenom izvozu dobara izdatu u skladu sa carinskim propisima.
U skladu sa navedenim odredbama Zakona i Pravilnika, na promet dobara koji obveznik PDV vrši privrednom društvu sa teritorije AP Kosovo i Metohija, a koja se otpremaju u Republiku Crnu Goru bez prethodnog otpremanja na teritoriju AP Kosovo i Metohija, PDV se ne obračunava i ne plaća, pod uslovom da obveznik PDV, u konkretnom slučaju, poseduje overenu kopiju izvozne deklaracije koja sadrži potvrdu da su dobra istupila sa teritorije Republike Srbije, o izvršenom izvozu dobara izdatu u skladu sa carinskim propisima.
U ovom slučaju ne primenjuje se Uredba o izvršavanju Zakona o porezu na dodatu vrednost na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija za vreme važenja Rezolucije Saveta bezbednosti OUN broj 1244, imajući u vidu da se dobra ne otpremaju na teritoriju AP Kosovo i Metohija, već se direktno otpremaju sa teritorije Republike Srbije van AP Kosovo i Metohija na teritoriju Republike Crne Gore.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 413-00-1657/2007-04 od 24.1.2008. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)