free web stats

Zamena dobara u garantnom roku i pdv

ZAMENA DOBARA U GARANTNOM ROKU I PDV.
 
Odredbom člana 3. Zakona o porezu na dodatu vrednost propisano je, da su predmet oporezivanja PDV isporuka dobara i pružanje usluga koje poreski obveznik izvrši u Republici uz naknadu, u okviru obavljanja delatnosti, kao i uvoz dobara u Republiku.
Promet dobara, u smislu Zakona, a u skladu sa odredbom člana 4. stav 1. Zakona, je prenos prava raspolaganja na telesnim stvarima (dalje: dobra) licu koje tim dobrima može raspolagati kao vlasnik, ako ovim zakonom nije drukčije određeno.
Promet usluga, u smislu Zakona, su svi poslovi i radnje u okviru obavljanja delatnosti koji nisu promet dobara iz člana 4. ovog zakona (član 5. stav 1. Zakona).
Prema odredbi člana 6. stav 1. tačka 2a) Zakona, prometom dobara i usluga, u smislu ovog zakona, ne smatra se zamena dobara u garantnom roku.
Odredbom člana 2. Pravilnika o postupku zamene dobara u garantnom roku koja se ne smatra prometom dobara u smislu Zakona o porezu na dodatu vrednost propisano je, da se zamena dobara u garantnom roku ne smatra prometom dobara, pod uslovom da je zamena dobara izvršena bez naknade i u skladu sa uslovima iz garancije.
Ako se u skladu sa uslovima iz garancije korisniku dobara vrši zamena dobara u garantnom roku uz obavezu plaćanja dela naknade, obveznik PDV dužan je da na taj deo naknade obračuna PDV u skladu sa Zakonom (član 3. Pravilnika).
U skladu sa navedenim odredbama Zakona i Pravilnika, kada obveznik PDV (generalni distributer), kao i kada obveznik PDV - ovlašćeni prodavac, imaocu garancije vrši zamenu delova u garantnom roku u skladu sa uslovima iz garancije, bez naknade, PDV se ne obračunava i ne plaća.
Međutim, kada obveznik PDV - generalni distributer naplaćuje naknadu za zamenu delova u garantnom roku izvršenu imaocu garancije od glavnog garanta, PDV se obračunava i plaća po poreskoj stopi od 18%, a osnovicu za obračun PDV, u skladu sa odredbama člana 17. Zakona, čini iznos naknade koju generalni distributer naplaćuje od glavnog garanta za taj promet.
Takođe, kada obveznik PDV - ovlašćeni prodavac naplaćuje naknadu za zamenu delova u garantnom roku izvršenu imaocu garancije od generalnog distributera, pri čemu generalni distributer tu zamenu delova naplaćuje od glavnog garanta, PDV se obračunava i plaća po poreskoj stopi od 18%, a osnovicu za obračun PDV čini iznos naknade koju ovlašćeni prodavac naplaćuje od generalnog distributera, odnosno iznos naknade koju generalni distributer naplaćuje od glavnog garanta, utvrđenu u skladu sa odredbama člana 17. Zakona.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 413-00-1598/2007-04 od 24.12.2007. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)