free web stats

Na ustupanje ugovora o finansijskom lizingu uz naknadu se obračunava pdv

NA USTUPANJE UGOVORA O FINANSIJSKOM LIZINGU UZ NAKNADU SE OBRAČUNAVA PDV.
 
Odredbom člana 3. Zakona o porezu na dodatu vrednost propisano je, da su predmet oporezivanja PDV isporuka dobara i pružanje usluga koje poreski obveznik izvrši u Republici uz naknadu, u okviru obavljanja delatnosti, kao i uvoz dobara u Republiku.
Promet usluga, u smislu ovog zakona, a u skladu sa odredbom člana 5. stav 1. Zakona, su svi poslovi i radnje u okviru obavljanja delatnosti koji nisu promet dobara iz člana 4. Zakona.
Odredbom stava 3. tačka 7) Zakona propisano je, da se prometom usluga, u smislu ovog zakona, smatra i ustupanje udela ili prava.
Odredbom člana 17. stav 1. Zakona propisano je da je poreska osnovica kod prometa dobara i usluga iznos naknade (u novcu, stvarima ili uslugama) koju obveznik prima ili treba da primi za isporučena dobra ili pružene usluge, uključujući subvencije koje su neposredno povezane sa cenom tih dobara ili usluga, u koju nije uključen PDV, ako ovim zakonom nije drukčije propisano.
Prema odredbi stava 2. istog člana Zakona, u osnovicu se uračunavaju i:
1) akcize, carina i druge uvozne dažbine, kao i ostali javni prihodi, osim PDV;
2) svi sporedni troškovi koje obveznik zaračunava primaocu dobara i usluga.
U skladu sa navedenim zakonskim odredbama, u slučaju ustupanja ugovora o finansijskom lizingu kojim je predviđen otkup predmeta lizinga, kada obveznik PDV - ustupilac finansijskog lizinga, tj. prvi primalac lizinga predaje predmet lizinga drugom primaocu lizinga i po tom osnovu prima određenu naknadu, pri čemu drugi primalac lizinga nastavlja otplatu lizing rata davaocu lizinga, radi se o prometu usluge ustupanja prava za koji postoji obaveza obračunavanja i plaćanja PDV po poreskoj stopi od 18%. U tom slučaju, osnovicu za obračun PDV čini naknada koju obveznik PDV - ustupilac finansijskog lizinga prima ili treba da primi za promet ove usluge, u koju nije uključen PDV.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 413-00-1280/2007-04 od 10.12.2007. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)