free web stats

Na otpisana (rashodovana) osnovna sredstva koja se ustupaju bez naknade se obračunava i plaća pdv

NA OTPISANA (RASHODOVANA) OSNOVNA SREDSTAVA KOJA SE USTUPAJU BEZ NAKNADE SE OBRAČUNAVA I PLAĆA PDV.
 
Odredbom člana 3. Zakona o porezu na dodatu vrednost propisano je, da su predmet oporezivanja PDV isporuka dobara i pružanje usluga koje poreski obveznik izvrši u Republici uz naknadu, u okviru obavljanja delatnosti, kao i uvoz dobara u Republiku.
Promet dobara, u smislu ovog zakona, a u skladu sa odredbom člana 4. stav 1. Zakona, je prenos prava raspolaganja na telesnim stvarima (dalje: dobra) licu koje tim dobrima može raspolagati kao vlasnik, ako ovim zakonom nije drukčije određeno.
Sa prometom dobara uz naknadu, saglasno odredbama stava 4. tačka 2) i stava 5. istog člana Zakona, izjednačava se svaki drugi promet dobara bez naknade, pod uslovom da se PDV obračunat u prethodnoj fazi prometa na ta dobra ili njihove sastavne delove može odbiti u potpunosti ili srazmerno.
Otpis (rashod) osnovnih sredstava koji se vrši u skladu sa propisima kojima se uređuje računovodstvo, a koji se odnose na amortizaciju osnovnih sredstava, nije predmet oporezivanja PDV. Međutim, ako se tako otpisana (rashodovana) osnovna sredstava ustupaju, tj. daju bez naknade, pri čemu je nabavka tih sredstava izvršena do 31.12.2004. godine, PDV se obračunava i plaća po opštoj stopi PDV od 18% na osnovicu koju čini nabavna cena, odnosno cena koštanja dobara u momentu prometa, u koju nije uključen PDV (član 18. st. 1. i 2. Zakona).
Kada obveznik PDV vrši promet bez naknade otpisanih (rashodovanih) sredstava nabavljenih od 1.1.2005. godine, PDV se obračunava i plaća po stopi od 18%, pod uslovom da je obveznik PDV - poklonodavac ostvario pravo na odbitak prethodnog poreza, tj. pravo da PDV obračunat u prethodnoj fazi prometa na ta dobra (pri nabavci osnovnih sredstava) odbije od PDV koji duguje u potpunosti ili srazmerno. U tom slučaju, osnovica za obračun PDV utvrđuje se u skladu sa odredbama člana 18. st. 1. i 2. Zakona.
Takođe, na uništena rashodovana osnovna sredstva PDV se obračunava i plaća po opštoj stopi PDV od 18%. Osnovicu za obračun PDV čini nabavna cena tih ili sličnih dobara utvrđena u skladu sa članom 18. st. 1. i 2. Zakona, pri čemu Zakonom i podzakonskim propisima nije propisana obaveza obaveštavanja poreskog organa o uništavanju rashodovanih osnovnih sredstava.
Nabavnom cenom, kao osnovicom za obračun PDV, smatra se cena po kojoj se takva dobra, u konkretnom slučaju rashodovana osnovna sredstva, mogu nabaviti na tržištu u momentu prometa bez naknade, koja ne sadrži PDV, a koju utvrđuje obveznik PDV na osnovu objektivnih kriterijuma.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 413-00-1323/2007-04 od 29.10.2007. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)