free web stats

Poreska stopa na promet i uvoz monitora za personalne računare

PORESKA STOPA NA PROMET I UVOZ MONITORA ZA PERSONALNE RAČUNARE.
 
Odredbom člana 3. Zakona o porezu na dodatu vrednost propisano je, da su predmet oporezivanja PDV isporuka dobara i pružanje usluga koje poreski obveznik izvrši u Republici uz naknadu, u okviru obavljanja delatnosti, kao i uvoz dobara u Republiku.
Promet dobara, u smislu ovog zakona, a u skladu sa odredbom člana 4. stav 1. Zakona, je prenos prava raspolaganja na telesnim stvarima (dalje: dobra) licu koje tim dobrima može raspolagati kao vlasnik, ako ovim zakonom nije drukčije određeno.
Prema odredbi člana 23. stav 1. Zakona, opšta stopa PDV za oporezivi promet dobara i usluga ili uvoz dobara iznosi 18%.
Stavom 2. tačka 7a istog člana Zakona propisano je, da se po posebnoj stopi PDV od 8% oporezuje promet i uvoz personalnih računara i komponenti od kojih se sastoje personalni računari.
Oporezivanje prometa i uvoza personalnih računara i komponenti od kojih se sastoje personalni računari po posebnoj stopi PDV od 8% primenjuje se od 9.7.2007. godine, tj. od dana stupanja na snagu Pravilnika o izmenama i dopunama Pravilnika o utvrđivanju dobara i usluga čiji se promet oporezuje po posebnoj stopi PDV ("Sl. glasnik RS", br. 63/2007) donetog na osnovu odredbe člana 23. stav 3. Zakona, a kojim je bliže uređeno šta se, u smislu člana 23. stav 2. tačka 7a Zakona, smatra personalnim računarom i komponentama od kojih se sastoji personalni računar.
Odredbom člana 7b stav 1. Pravilnika o utvrđivanju dobara i usluga čiji se promet oporezuje po posebnoj stopi PDV propisano je, da se personalnim računarom, u smislu člana 23. stav 2. tačka 7a Zakona, smatra računarski hardver koji se sastoji od kućišta sa svim njegovim elementima, monitora, tastature i miša.
Prema odredbi stava 2. istog člana Pravilnika, komponentama od kojih se sastoji personalni računar, u smislu člana 23. stav 2. tačka 7a Zakona, smatraju se kućište, elementi kućišta, monitor, tastatura i miš.
Elementima kućišta iz st. 1. i 2. ovog člana smatraju se uređaj za napajanje, matična ploča, centralna procesna jedinica, radna memorija, magnetni i optički uređaji za skladištenje podataka, adapteri, kontroleri i druga dobra koja se ugrađuju u kućište (član 7b stav 3. Pravilnika).
Odredbom člana 10. Pravilnika propisano je, da se posebna stopa od 8% primenjuje i kod uvoza dobara iz čl. 2. do 9. ovog pravilnika, ako su ta dobra u istovetnom nazivu razvrstana, odnosno obuhvaćena propisom kojim se uređuje carinska tarifa.
U skladu sa navedenim odredbama Zakona i Pravilnika, promet monitora koji imaju analogni (WGA) i/ili digitalni (DVI) priključak, oporezuje se po posebnoj stopi PDV od 8%. Takođe, po poreskoj stopi od 8% oporezuje se i uvoz ovih dobara ako su ta dobra, u skladu sa odredbom člana 10. Pravilnika, u istovetnom nazivu razvrstana, odnosno obuhvaćena propisom kojim se uređuje carinska tarifa.
Na promet i uvoz monitora koji imaju TV Tuner priključak, primenjuje se opšta stopa PDV od 18%.
U vezi sa svrstavanjem robe u skladu sa Zakonom o Carinskoj tarifi, potrebno je da se obratite Upravi carina - Odeljenju Carinske tarife koje izdaje Obavezujuće obaveštenje o svrstavanju robe po Carinskoj tarifi.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 413-00-1305/2007-04 od 21.10.2007. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)