free web stats

Kontrolu ispravnosti službenog naloga za nabavku dobara i usluga i uvoz dobara bez pdv (obrazac SNPDV) vrši Poreska uprava

KONTROLU ISPRAVNOSTI SLUŽBENOG NALOGA ZA NABAVKU DOBARA I USLUGA I UVOZ DOBARA BEZ PDV (OBRAZAC SNPDV) VRŠI PORESKA UPRAVA.
 
Odredbama člana 24. stav 1. tačka 16) Zakona o porezu na dodatu vrednost propisano je, da se PDV ne plaća na dobra i usluge namenjene za:
1) službene potrebe diplomatskih i konzularnih predstavništava;
2) službene potrebe međunarodnih organizacija, ako je to predviđeno međunarodnim ugovorom;
3) lične potrebe stranog osoblja diplomatskih i konzularnih predstavništava, uključujući i članove njihovih porodica;
4) lične potrebe stranog osoblja međunarodnih organizacija, uključujući članove njihovih porodica, ako je to predviđeno međunarodnim ugovorom.
Saglasno članu 17. stav 1. tačka 1) Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja poreskih oslobođenja kod PDV sa pravom i bez prava na odbitak prethodnog poreza, poresko oslobođenje iz člana 24. stav 1. tačka 16) Zakona obveznik može da ostvari za promet dobara i usluga koji vrši diplomatskim i konzularnim predstavništvima, međunarodnim organizacijama, stranom osoblju diplomatskih i konzularnih predstavništava, međunarodnih organizacija, kao i članovima njihovih porodica (dalje: nosioci prava), i to za službene potrebe:
1) diplomatskih i konzularnih predstavništava u Republici, sa izuzetkom konzulata kojima rukovode počasni konzularni funkcioneri,
2) međunarodnih organizacija, odnosno predstavništava međunarodnih organizacija u Republici, ako je to predviđeno međunarodnim ugovorom.
Odredbama člana 18. stav 1. Pravilnika propisano je, da poresko oslobođenje iz člana 17. tačka 1) ovog pravilnika, obveznik može da ostvari ako poseduje:
1) fotokopiju potvrde o reciprocitetu, odnosno dokumenta kojim se potvrđuje da je poresko oslobođenje predviđeno međunarodnim ugovorom, izdatog od ministarstva nadležnog za inostrane poslove (dalje: osnovna potvrda);
2) original službenog naloga za nabavku dobara i usluga i uvoz dobara, bez PDV, koji izdaje ovlašćeno lice nosioca prava.
U skladu sa odredbom stava 4. istog člana Pravilnika, odgovorni predstavnik nosioca prava (šef misije, stalni predstavnik i dr.) dužan je da, pre izdavanja prvog službenog naloga, Centrali Poreske uprave (dalje: Centrala) dostavi podatke o licima ovlašćenim za izdavanje službenih naloga sa deponovanim potpisima tih lica, kao i da dostavi obaveštenje o promenama lica kojima je dato ovo ovlašćenje u roku od 15 dana od dana nastanka promene.
Odredbom člana 9. Pravilnika o izmenama i dopunama Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja poreskih oslobođenja kod PDV sa pravom i bez prava na odbitak prethodnog poreza propisano je, između ostalog, da uz poresku prijavu obveznik dostavlja jedan primerak naloga na Obrascu SNPDV.
U skladu sa navedenim zakonskim i podzakonskim odredbama, obveznik PDV koji vrši promet dobara i usluga diplomatskim i konzularnim predstavništvima i međunarodnim organizacijama i njihovim predstavništvima, nije dužan da kontroliše da li je službeni nalog za nabavku dobara i usluga i uvoz dobara, bez PDV (Obrazac SNPDV) potpisalo ovlašćeno lice nosioca prava, već kontrolu vrši Poreska uprava, a odgovornost za eventualne zloupotrebe izdavanja ovog naloga snosi nosilac prava koji je takav nalog izdao.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 413-00-1033/2006-04 od 28.8.2007. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)