free web stats

Potreban dokaz za ostvarivanje poreskog oslobođenja sa pravom odbitka prethodnog poreza po osnovu primljenih avansnih sredstava za izvoz dobara

POTREBAN DOKAZ ZA OSTVARIVANJE PORESKOG OSLOBOĐENJA SA PRAVOM ODBITKA PRETHODNOG POREZA PO OSNOVU PRIMLJENIH AVANSNIH SREDSTAVA ZA IZVOZ DOBARA.
 
Odredbom člana 24. stav 1. tačka 2) Zakona o porezu na dodatu vrednost propisano je poresko oslobođenje sa pravom na odbitak prethodnog poreza, tj. da se PDV ne plaća na promet dobara koje obveznik ili treće lice, po njegovom nalogu, šalje ili otprema u inostranstvo.
Poresko oslobođenje iz stava 1. člana 24. Zakona primenjuje se i ako je naknada, odnosno deo naknade naplaćen pre izvršenog prometa (stav 2. člana 24. Zakona).
U skladu sa odredbom člana 3. stav 7. Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja poreskih oslobođenja kod PDV sa pravom i bez prava na odbitak prethodnog poreza, ako je naknada, odnosno deo naknade naplaćen pre izvršenog izvoza dobara, do dobijanja dokaza iz st. 1. do 3. člana 3. Pravilnika obveznik može da ostvari poresko oslobođenje ako poseduje ugovor kojim je predviđeno plaćanje pre izvršenog izvoza i račun o avansnom plaćanju izdat u skladu sa Zakonom.
U skladu sa navedenim zakonskim i podzakonskim odredbama, za ostvarivanje poreskog oslobođenja sa pravom na odbitak prethodnog poreza po osnovu primljenih avansnih sredstava za izvoz dobara, obveznik PDV mora da poseduje račun o avansnom plaćanju izdat u skladu sa Zakonom i ugovor kojim je predviđeno plaćanje pre izvršenog izvoza. Prema našem mišljenju, dokument kojim je, pored određivanja vrste, količine, cene dobara i dr, predviđeno plaćanje dobara pre izvršenog izvoza, potpisan od strane kupca i prodavca, odnosno pismeno potvrđen od strane prodavca, smatra se dokazom za ostvarivanje navedenog poreskog oslobođenja, nezavisno od toga što je, u konkretnom slučaju, nazvan porudžbenicom od strane ugovornika - kupca i prodavca.
(Mišljenje ministarstva finansija, br. 413-00-1177/2007-04 od 13.9.2007. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)