free web stats

Overa istupa robe na izvoznoj JCI služi kao dokaz na osnovu koga može da se ostvari poresko oslobođenje

OVERA ISTUPA ROBE NA IZVOZNOJ JCI SLUŽI KAO DOKAZ NA OSNOVU KOGA MOŽE DA SE OSTVARI PORESKO OSLOBOĐENJE.
 
Radi pravilne i jednoobrazne primene Pravilnika o izmenama i dopunama Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja poreskih oslobođenja kod PDV sa pravom i bez prava na odbitak prethodnog poreza, Uprava carina skrenula je pažnju svim carinarnicama kod kojih je sproveden postupak izvoznog carinjenja (prihvaćena Jedinstvena carinska isprava - dalje: JCI) da u rubrici B izvozne JCI, nakon provere kroz Informacioni sistem carinske službe - dalje: ISCS da je roba istupila iz carinskog područja, izvrše overu istupa robe. Ukoliko carinarnica ne može da izvrši proveru istupa robe kroz ISCS, kao dokaz da je roba istupila iz carinskog područja prihvatiće original primerak izvozne deklaracije overen od strane carinske ispostave preko koje je roba istupila iz carinskog područja.
Imajući u vidu da je u praksi uočena pojava da se napred navedeni postupak ne sprovodi, kao i obavezu poreskog obveznika da obezbedi dokaz na osnovu koga može da ostvari poresko oslobođenje iz člana 24. stav 1. tač. 2) i 3) Zakona o porezu na dodatu vrednost za dobra koja se šalju ili otpremaju u inostranstvo, skreće se pažnja carinarnici da preduzme neophodne kadrovske i organizacione mere kako bi bez zastoja izvršavala obavezu overavanja istupa robe na izvoznoj JCI.
Kada se radi o overi primeraka izvozne deklaracije kojim se potvrđuje da je roba istupila iz zemlje ne naplaćuje se administrativna taksa.
(Objašnjenje Uprave carina, 01/1.1 br. D-12773/2 od 20.8.2007. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)