free web stats

Oporezivanje prometa i uvoza personalnih računara i komponenti od kojih se sastoje personalni računari

OPOREZIVANJE PROMETA I UVOZA PERSONALNIH RAČUNARA I KOMPONENTI OD KOJIH SE SASTOJE PERSONALNI RAČUNARI.
 
1. Odredbom člana 3. Zakona o porezu na dodatu vrednost propisano je, da su predmet oporezivanja PDV isporuka dobara i pružanje usluga koje poreski obveznik izvrši u Republici uz naknadu, u okviru obavljanja delatnosti, kao i uvoz dobara u Republiku.
Promet dobara, u smislu ovog zakona, a u skladu sa odredbom člana 4. stav 1. Zakona, je prenos prava raspolaganja na telesnim stvarima (u daljem tekstu: dobra) licu kojim tim dobrima može raspolagati kao vlasnik, ako ovim Zakonom nije drukčije određeno.
Odredbom stava 6. istog člana Zakona propisano je, da ako se uz isporuku dobra vrši sporedna isporuka dobara ili sporedno pružanje usluga, smatra se da je izvršena jedna isporuka dobara.
Prema odredbi člana 23. stav 1. Zakona, opšta stopa PDV za oporezivi promet dobara i usluga ili uvoz dobara iznosi 18%.
Stavom 2. tačka 7a) istog člana Zakona propisano je, da se po posebnoj stopi PDV od 8% oporezuje promet i uvoz personalnih računara i komponenti od kojih se sastoje personalni računari.
Oporezivanje prometa i uvoza personalnih računara i komponenti od kojih se sastoje personalni računari po posebnoj stopi PDV od 8% primenjuje se od 9. jula 2007. godine, tj. od dana na snagu Pravilnika o izmenama i dopunama Pravilnika o utvrđivanju dobara i usluga čiji se promet oporezuje po posebnoj stopi PDV donetog na osnovu odredbe člana 23. stav 3. Zakona, a kojim je bliže uređeno šta se, u smislu člana 23. stav 2. tačka 7a) Zakona, smatra personalnim računarom i komponentama od kojih se sastoji personalni računar.
Odredbom člana 76. stav 1. Pravilnika o utvrđivanju dobara i usluga čiji se promet oporezuje po posebnoj stopi PDV propisano je, da se personalnim računarom, u smislu člana 23. stav 2. tačka 7a) Zakona, smatra računarski hardver koji se sastoji od kućišta sa svim njegovim elementima, monitor, tastatura i miš.
Prema odredbi stava 2. istog člana Pravilnika, komponentama od kojih se sastoji personalni računar, u smislu člana 23. stav 2. tačka 7a) Zakona, smatraju se kućište, elementi kućišta, monitor, tastatura i miš.
Elementima kućišta i st. 1. i 2. ovog člana smatraju se uređaji za napajanje, matična ploča, centralna procesna jedinica, radna memorija, magnetni i optički uređaji za skladištenje podataka, adapteri, kontroleri i druga dobra koja se ugrađuju u kućište (član 7b. stav 3. Pravilnika).
U skladu sa navedenim odredbama Zakona i Pravilnika, po posebnoj stopi PDV od 8% oporezuje se promet:
1) personalnog računara (računarski hardver koji se sastoji od kućišta sa svim njegovim elementima, monitora, tastature i miša), kada se prodaje kao celina.
Ako se personalni računar prodaje sa instaliranim softverom: operativnim sistemom (DOEM ili OEM softver) i/ili aplikativnim softverom, PDV se takođe obračunava i plaća po posebnoj stopi od 8%, imajući u vidu da se, prema našem mišljenju, u ovom slučaju radi o prometu personalnog računara u smislu odredbe člana 4. stav 6. Zakona.
2) pojedinačnih komponenti od kojih se sastoji personalni računar u slučaju kada se ova dobra isporučuju samostalno, i to: kućište, elementi kućišta, monitor, uključujući i monitor sa DVI konektorom, tastatura i miš.
3) elemenata kućišta, kada se isporučuju samostalno, a kojima se smatraju:
- uređaj za napajanje;
- matična ploča;
- centralna procesna jedinica (tzv. procesor, uključujući mikroprocesor u vidu čipa);
- radna memorija;
- magnetni i optički uređaji za skladištenje podataka;
- adapteri;
- kontroleri i,
- druga dobra koja se ugrađuju u kućište (npr. modemi i mrežne kartice koji služe za izlazak na internet, TV kartice, bežične mrežne kartice i zvučne kartice).
Takođe, po poreskoj stopi od 8% oporezuje se uvoz ovih dobara ako su ta dobra, u skladu sa odredbom člana 10. Pravilnika, u istovetnom nazivu razvrstana, odnosno obuhvaćena propisom kojim se uređuje carinska tarifa.
Na promet i uvoza servera, štampača, skenera, multifunkcijskog uređaja (uređaj koji ima više funkcija – npr. funkcija telefaksa, štampača i skenera), video projektora i drugih dobara koja se, odredbama člana 23. stav 2. tačka 7a) i tačka 7b) Pravilnika, ne smatraju personalnim računarima, odnosno komponentama od kojih se sastoje personalni računari, PDV se obračunava i plaća po opštoj poreskoj stopi od 18%, pri čemu se za opredeljivanje primene poreske stope pri oporezivanju prometa ovih dobara nije od uticaja okolnost da li se ova dobra isporučuju samostalno ili uz promet personalnih računara u smislu odredbe člana 4. stav 6. Zakona.
Takođe, na promet i uvoz elemenata monitora, tastature i miša, PDV se obračunava i plaća po opštoj poreskoj stopi od 18%. Izuzetno, kada se elementi monitora, tastature i miša ugrađuju u monitor, tastaturu i miš, u cilju zamene dobara u garantnom roku, a u skladu sa odredbom člana 6. stav 1. tačka 2a) Zakona i odredbama Pravilnika o postupku zamene dobara u garantnom roku koja se ne smatra prometom dobara u smislu Zakona o porezu na dodatu vrednost, u tom slučaju prilikom ugradnje ovih dobara ne postoji obaveza obračuvanja i plaćanja PDV.
2. Prema odredbi člana 21. stav 1. Zakona, ako se izmeni osnovica za promet dobara i usluga koji je oporeziv PDV, obveznik koji je isporučio dobra ili usluge dužan je da iznos PDV, koji duguje po tom osnovu, ispravi u skladu sa izmenom.
Saglasno odredbi stava 3. istoga člana Zakona, ako se osnovica naknadno izmeni – smanji, obveznik koji je izvršio promet dobara i usluga može da izmeni iznos PDV samo ako obveznik kome je izvršen promet dobara i usluga ispravi odbitak prethodnog PDV i ako o tome pismeno obavesti isporučioca dobara i usluga.
Ako je isporuka dobara i usluga izvršena obvezniku koji nema pravo na odbitak prethodnog PDV, odnosno licu koji nije obveznik PDV, izmenu iz stava 3. ovog člana obveznik može da izvrši ako poseduje dokument o smanjenju naknade za izvršeni promet dobara i usluga tim licima (stav 4. istog člana Zakona).
Saglasno navedenim odredbama Zakona, obveznik PDV koji je zaključno sa 8. julom 2007. godine izvršio promet personalnog računara, odnosno komponenti od kojih se sastoji personalni računar, imao je obavezu da za izvršeni promet obračuna PDV po poreskoj stopi od 18% i da obračunati PDV plati u skladu sa Zakonom. Pri tome napominjemo, za sprovođenje izmene poreske osnovice i iznosa obračunatog PDV za izvršeni promet personalnog računara, odnosno komponenti od kojih se sastoji personalni računar, nije od značaja da li se u momentu vraćanja tih dobara njihov promet oporezuje po opštoj ili posebnoj stopi PDV.
3. Davanje mišljenja u vezi primene odredaba Zakona o zaštiti potrošača nije u nadležnosti Ministarstva finansija – Sektora za fiskalni sistem.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 413-00-01043/2007-04 od 6.8.2007. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)