free web stats

Osnovica za obračun pdv kada se usluga pruža bez naknade

OSNOVICA ZA OBRAČUN PDV KADA SE USLUGA PRUŽA BEZ NAKNADE.
 
Odredbom člana 3. Zakona o porezu na dodatu vrednost propisano je da su predmet oporezivanja PDV isporuka dobara i pružanje usluga koje poreski obveznik izvrši u Republici uz naknadu, u okviru obavljanja delatnosti, kao i uvoz dobara u Republiku.
Promet usluga, u smislu ovog zakona, su svi poslovi i radnje u okviru obavljanja delatnosti koji nisu promet dobara iz člana 4. ovog zakona (odredba člana 5. stav 1. Zakona).
Sa prometom usluga uz naknadu, u skladu sa odredbom člana 5. stav 4. tačka 3) Zakona, izjednačava se svako drugo pružanje usluga bez naknade.
U skladu sa navedenim zakonskim odredbama, za promet usluge emitovanja radio i televizijskog spota obveznik PDV dužan je da obračuna i plati PDV po poreskoj stopi od 18%, u skladu sa Zakonom.
Prema odredbi člana 17. stav 1. Zakona, poresku osnovicu kod prometa dobara i usluga čini iznos naknade (u novcu, stvarima ili uslugama) koju obveznik prima ili treba da primi za isporučena dobra ili pružene usluge, uključujući subvencije koje su neposredno povezane sa cenom tih dobara ili usluga, u koju nije uključen PDV, ako ovim Zakonom nije drukčije propisano.
Odredbom člana 18. st. 1. i 2. Zakona propisano je, da se osnovicom kod prometa dobara i usluga iz člana 4. stav 4. i člana 5. stav 4. ovog zakona smatra nabavna cena, odnosno cena koštanja tih ili sličnih usluga, u momentu prometa, bez PDV.
Prema tome, kada obveznik PDV pruža uslugu emitovanja radio i televizijskog spota, osnovicu za obračun PDV čini naknada koju obveznik prima ili treba da primi za izvršeni promet ove usluge bez PDV, a ako se usluga pruža bez naknade, osnovicu za obračun PDV čini cena koštanja usluge u momentu prometa usluge, bez PDV.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 413-00-0443/2007-04 od 29.3.2007. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)