free web stats

Strani državljani i refakcija pdv

STRANI DRŽAVLJANI I REFAKCIJA PDV.
 
U skladu sa važećim propisima u putničkom prometu sa inostranstvom može se unositi i iznositi samo roba za potrebe putnika i njegovog domaćinstva, u količinama za te potrebe, znači da nema elemenata robe komercijalnog karaktera. Raspisom Uprave carina br. 01/1.2 D-2490/1 od 8.2.2006. godine, podsetili smo carinarnice kako su dužne da postupaju u postupku primene odredaba Zakona o porezu na dodatu vrednost i pratećih propisa donetih uz taj zakon u putničkom prometu, a radi overe Obrasca REF 4 stranim državljanima, koji za to ispunjavaju uslove.
Strani državljani imaju pravo na refakciju PDV samo na robu za koju imaju pravo da iznesu sa sobom u putničkom prometu, tj. robu za lične potrebe i potrebe domaćinstva u količini za te potrebe. Kupljena roba mora biti nova i vrednosti preko 150 eura, u dinarskoj protivvrednosti i da se iznosi u roku od tri meseca od dana kupovine.
Ukoliko putnik strani državljanin prilikom napuštanja carinskog područja za robu koju iznosi sa sobom podnese Obrazac REF 4 (koji je na njegov zahtev popunio prodavac) kao i originalne račune za kupljenu robu, carinski radnik će na osnovu priložene dokumentacije utvrditi istovetnost robe i pečatom overiti Obrazac REF 4, zatim će pečatom i potpisom overiti prezentirane račune i u Obrascu REF 4 uneti datum iznošenja dobara iz carinskog područja.
Original račune i overen Obrazac REF 4 zadržava stranka, a kopiju Obrasca REF 4 zadržava carinski organ.
U postupku identifikacije putnika državljanina Republike Crne Gore, carinarnica će zahtevati i podnošenje dokaza o crnogorskom državljanstvu i prebivalištu u Republici Crnoj Gori (i kopiju tog dokumenta zadržati uz spise za carinarnicu) sve dok ta lica koriste putne isprave iz bivše zajedničke države.
(Objašnjenje Uprave carina, 01/1.2 br. D-8397/1 od 30.4.2007. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)