free web stats

Ne obračunava se pdv za promet usluge ispitivanja terena na teritoriji Republike Srbije koju obvezniku pdv izvrši strano lice

NE OBRAČUNAVA SE PDV ZA PROMET USLUGE ISPITIVANJA TERENA NA TERITORIJI REPUBLIKE SRBIJE KOJU OBVEZNIKU PDV IZVRŠI STRANO LICE.
 
Odredbom člana 3. tačka 1) Zakona o porezu na dodatu vrednost, propisano je da su predmet oporezivanja PDV isporuka dobara i pružanje usluga (dalje: promet dobara i usluga) koje poreski obveznik izvrši u Republici uz naknadu, u okviru obavljanja delatnosti.
Prema odredbi člana 5. stav 1. Zakona, promet usluga, u smislu ovog zakona, su svi poslovi i radnje u okviru obavljanja delatnosti koji nisu promet dobara iz člana 4. ovog zakona.
Odredbom člana 10. stav 1. tač. 2) i 3) Zakona propisano je da je poreski dužnik, u smislu ovog zakona, poreski punomoćnik koga odredi strano lice koje u Republici nema sedište ni stalnu poslovnu jedinicu, a koje obavlja promet dobara i usluga u Republici, odnosno primalac dobara i usluga, ako strano lice iz tačke 2) ovog stava ne odredi poreskog punomoćnika.
U skladu sa navedenim zakonskim odredbama, kada strano lice (lice koje na teritoriji Republike Srbije nema sedište ni stalnu poslovnu jedinicu) izvrši oporezivi promet dobara ili usluga na teritoriji Republike Srbije, obavezu obračuna i plaćanja PDV za taj promet ima poreski punomoćnik, odnosno primalac dobara ili usluga.
Za promet dobara i usluga koji obvezniku PDV ili drugom licu izvrši strano lice, a čije mesto prometa, u skladu sa odredbama čl. 11. i 12. Zakona, nije teritorija Republike Srbije, ne postoji obaveza obračuna i plaćanja PDV.
Saglasno odredbama člana 12. st. 1. i 2. Zakona, mesto prometa usluge je mesto u kojem pružalac usluga obavlja svoju delatnost, a ako se promet usluga vrši preko poslovne jedinice, mestom prometa usluga smatra se mesto poslovne jedinice.
U skladu sa navedenim odredbama Zakona, mesto prometa usluge helikopterskog aeromagnetskog i geofizičkog ispitivanja terena na teritoriji Republike Srbije određuje se prema mestu u kojem pružalac usluge obavlja svoju delatnost, odnosno prema mestu poslovne jedinice pružaoca usluge ako se promet ove usluge vrši preko poslovne jedinice.
Prema tome, za promet usluge helikopterskog aeromagnetskog i geofizičkog ispitivanja terena na teritoriji Republike Srbije, koji obvezniku PDV izvrši strano lice, obveznik PDV - domaće preduzeće nema obavezu da, kao poreski dužnik, obračuna i plati PDV, s obzirom da mesto prometa ove usluge nije teritorija Republike Srbije.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 413-00-953/2006-04 od 21.9.2006. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)