free web stats

U slučaju prometa opreme za vršenje delatnosti ne vrši se ispravka odbitka prethodnog poreza

U SLUČAJU PROMETA OPREME ZA VRŠENJE DELATNOSTI NE VRŠI SE ISPRAVKA ODBITKA PRETHODNOG POREZA.
 
Odredbom člana 32. stav 1. Zakona o porezu na dodatu vrednost propisano je da je obveznik koji je ostvario pravo na odbitak prethodnog poreza pri nabavci opreme i objekata za vršenje delatnosti, dužan da izvrši ispravku odbitka prethodnog poreza ako prestane da ispunjava uslove za ostvarivanje ovog prava, i to u roku kraćem od pet godina od momenta prve upotrebe za opremu, odnosno deset godina od momenta prve upotrebe za objekte.
Prema odredbi člana 32. stav 2. Zakona, ispravka odbitka prethodnog poreza vrši se za period koji je jednak razlici između rokova iz stava 1. ovog člana i perioda u kojem je obveznik ispunjavao uslove za ostvarivanje prava na odbitak prethodnog poreza.
Odredbom stava 3. istog člana Zakona propisano je da, izuzetno od stava 1. ovog člana, obveznik ne vrši ispravku odbitka prethodnog poreza u slučaju prometa opreme za vršenje delatnosti.
Oprema za vršenje delatnosti, u smislu Zakona, a u skladu sa odredbom člana 2. stav 1. Pravilnika o utvrđivanju opreme i objekata za vršenje delatnosti i o načinu sprovođenja ispravke odbitka prethodnog poreza za opremu i objekte za vršenje delatnosti, jeste dobro pojedinačne vrednosti najmanje 500.000 dinara, bez PDV, koje ima karakter opreme, čiji je vek upotrebe duži od jedne godine, a koje se koristi ili će se koristiti za vršenje delatnosti.
Promet opreme za vršenje delatnosti - mašine, u skladu sa odredbama člana 4. stav 1. i člana 23. stav 1. Zakona, oporezuje se po opštoj stopi PDV od 18%.
Saglasno navedenim zakonskim i podzakonskim odredbama, obveznik PDV koji izvrši promet opreme za vršenje delatnosti - mašine za koji je obračunao PDV po poreskoj stopi od 18%, a pri čijoj je nabavci ostvario pravo na odbitak prethodnog poreza (u konkretnom slučaju oprema je nabavljena u julu, a prodata u decembru 2006. godine), nema obavezu ispravke odbitka prethodnog poreza.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 413-00-42/2007-04 od 12.2.2007. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)