free web stats

Obaveza obračunavanja i plaćanja pdv počinje od dana koji sledi danu u kojem je obveznik ostvario promet veći od 2 miliona dinara u prethodnih 12 meseci

OBAVEZA OBRAČUNAVANJA I PLAĆANJA PDV POČINJE OD DANA KOJI SLEDI DANU U KOJEM JE OBVEZNIK OSTVARIO PROMET VEĆI OD 2 MILIONA DINARA U PRETHODNIH 12 MESECI.
 
Odredbom člana 8. stav 1. Zakona o porezu na dodatu vrednost propisano je, da je poreski obveznik (dalje: obveznik) lice koje samostalno obavlja promet dobara i usluga, u okviru obavljanja delatnosti.
Delatnost iz stava 1. člana 8. Zakona je trajna aktivnost proizvođača, trgovca ili pružaoca usluga radi ostvarivanja prihoda, uključujući i delatnosti eksploatacije prirodnih bogatstava, poljoprivrede, šumarstva i samostalnih zanimanja (stav 2. istog člana Zakona).
Saglasno stavu 3. člana 8. Zakona, smatra se da obveznik obavlja delatnost i kada je vrši u okviru poslovne jedinice.
Obveznik je lice u čije ime i za čiji račun se vrši isporuka dobara ili pružanje usluga, kao i lice koje vrši isporuku dobara, odnosno pružanje usluga u svoje ime, a za račun drugog lica (član 8. st. 4. i 5. Zakona).
Odredbom člana 33. stav 1. Zakona propisano je, da lice čiji ukupan promet dobara i usluga, osim prometa opreme i objekata za vršenje delatnosti (dalje: ukupan promet) u prethodnih 12 meseci nije veći od 2.000.000 dinara, odnosno ako pri otpočinjanju ili u toku obavljanja delatnosti proceni da u narednih 12 meseci neće ostvariti ukupan promet veći od 2.000.000 dinara (dalje: mali obveznik), ne obračunava PDV za izvršen promet dobara i usluga.
Mali obveznik, u skladu sa odredbom stava 2. istog člana Zakona, nema pravo iskazivanja PDV u računima i drugim dokumentima, nema pravo na odbitak prethodnog poreza i nije dužan da vodi evidenciju propisanu ovim zakonom.
Shodno navedenim zakonskim odredbama, lice čiji je ukupan promet dobara i usluga, u prethodnih 12 meseci veći od 2.000.000 dinara, jeste obveznik PDV koji ima sva prava i obaveze propisane ovim zakonom.
Prema odredbama člana 37. Zakona, obveznik je dužan da:
1) podnese prijavu za PDV (dalje: evidenciona prijava);
2) izdaje račune o izvršenom prometu dobara i usluga;
3) vodi evidenciju u skladu sa ovim zakonom;
4) obračunava i plaća PDV i podnosi poreske prijave.
Odredbom člana 38. stav 1. Zakona propisano je, da je obveznik koji je u prethodnih 12 meseci ostvario ukupan promet veći od 2.000.000 dinara dužan da, najkasnije do isteka prvog roka za predaju periodične poreske prijave, podnese evidencionu prijavu nadležnom poreskom organu.
U skladu sa navedenim zakonskim odredbama, obveznik koji je u prethodnih 12 meseci ostvario ukupan promet dobara i usluga veći od 2.000.000 dinara, dužan je, da počev od dana koji sledi danu u kojem je ostvario ukupan promet veći od 2.000.000 dinara, ispunjava sve obaveze propisane Zakonom - da podnese evidencionu prijavu nadležnom poreskom organu do isteka roka za predaju periodične poreske prijave (10 dana po isteku tekućeg poreskog perioda), izdaje račune, vodi evidenciju. obračunava i plaća PDV, podnosi poreske prijave i dr.
Prema tome, za promet dobara i usluga koji obveznik izvrši dana u kojem je ostvario ukupan promet dobara i usluga veći od 2.000.000 dinara, računajući promet u prethodnih 12 meseci, ne postoji obaveza obračunavanja i plaćanja PDV.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 413-00-00043/2007-04 od 12.2.2007. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)