free web stats

Za usluge projektovanja koje obveznik pdv pruža domaćem privrednom subjektu u inostranstvu ne obračunava se pdv

ZA USLUGE PROJEKTOVANJA KOJE OBVEZNIK PDV PRUŽA DOMAĆEM PRIVREDNOM SUBJEKTU U INOSTRANSTVU NE OBRAČUNAVA SE PDV.
 
Odredbom člana 3. Zakona o porezu na dodatu vrednost propisano je da su predmet oporezivanja PDV isporuka dobara i pružanje usluga koje poreski obveznik izvrši u Republici uz naknadu, u okviru obavljanja delatnosti, kao i uvoz dobara u Republiku.
Promet usluga, u smislu ovog zakona, su svi poslovi i radnje u okviru obavljanja delatnosti koji nisu promet dobara iz člana 4. ovog zakona (član 5. stav 1. Zakona).
Prema odredbama člana 12. st. 1. i 2. Zakona, mesto prometa usluga je mesto u kojem pružalac usluge obavlja svoju delatnost, a ako se promet usluga vrši preko poslovne jedinice, mestom prometa usluga smatra se mesto poslovne jedinice.
Izuzetno od st. 1. i 2. ovog člana, mestom prometa usluga smatra se mesto u kojem se nalazi nepokretnost, ako se radi o prometu usluge koja je neposredno povezana sa tom nepokretnošću, uključujući delatnost posredovanja i procene u vezi nepokretnosti, kao i projektovanje, pripremu i izvođenje građevinskih radova i nadzor nad njima (član 12. stav 3. tačka 1) Zakona).
U skladu sa navedenim zakonskim odredbama, kada domaća firma - obveznik PDV pruža usluge projektovanja građevinskih objekata koji se nalaze van teritorije Republike Srbije, mestom prometa ovih usluga smatra se inostranstvo, nezavisno od toga da li se ove usluge pružaju domaćim ili stranim licima. Prema tome, na naknadu za promet ovih usluga PDV se ne obračunava i ne plaća, a obveznik PDV pružalac usluga projektovanja građevinskih objekata, koji se nalaze van teritorije Republike Srbije, ima pravo na odbitak prethodnog poreza po tom osnovu, u skladu sa Zakonom.
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 413-00-0109/2007-04 od 12.2.2007. godine)

· Last modified: 2010/07/01 08:35 (external edit)